70 процента от средствата по програмата за рибарство и аквакултури вече са договорени. Това обяви във Варна заместник-министърът на земеделието д-р Лозана Василева по повод Международния ден на рибарите и риболова.

Тя допълни, че страната ни е първата от ЕС, на която са одобрени измененията в програмата, свързани с мерките за компенсация на щетите от Covid-19.

"До момента имаме 147 подадени заявления по трите схеми - за риболов, за аквакултури и за преработвателни предприятия. Приемът продължава да тече до трети юли. Създали сме организация и вече първите проекти са в процес на оценка, нищо, че не е приключил приемът, това се прави за първи път. В момента сме променили условията така, че да се разглеждат проектите веднага след тяхното подаване. Целта ни е максимално бързо да извършим и плащанията", обясни Василева.

Квотата за улов на калкан за България през тази година е увеличена три пъти спрямо минали години, съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури Галин Николов. Той посочи, че квотата за страната ни е еднаква с тази за Румъния.

Николов допълни, че са започнали изследвания за запасите от различни риби в Черно море. "Стартираха изследванията за запаса на цаца, запаса на калкан. Предстои ни изследване за акулата. Предполагам, че от генералната комисия ще ни наложат изследване за барбун и други видове. Много се радвам да чуя, когато рибарите ми казват, че са хванали скумрия, която смятаме, че е изчезнала от много години, но в последните години има уловена скумрия, което говори добре за нашето море и това, че ние се справяме".