На 5 септември 1944 г. в Лондон (Великобритания) Белгия, Нидерландия и Люксембург подписват споразумение за митнически съюз Бенелюкс, по силата на което трите държави създават зона за свободна търговия между тях; въведена е и единна митническа тарифа за стоките, внесени от други страни.

На 3 февруари 1958 г. в Хага, Нидерландия, страните от Бенелюкс подписват Договор за икономически съюз, който е в сила от 1 ноември 1960 г. и е за срок от 50 години. На 17 юни 2008 г. правителствата на Нидерландия, Белгия и Люксембург подписват в Хага нов договор за икономическия съюз Бенелюкс, който е за неопределен срок, за да засилят сътрудничеството си в областта на икономиката и правосъдието.

В Служебния бюлетин на "Международна информация" е отбелязано:

Подписан е договорът за Бенелюкс

Хага, 3 февруари 1958 г. /ДПА/ Представители на Белгия, Люксембург и Холандия подписаха в Хага договор в резултат на 14-годишните усилия за стопанско обединяване на трите държави. В декларацията министър-председателят на Холандия д-р Дреес подчерта, че сега трите държави са създали такава тясна стопанска общност, че не биха могли вече да бъдат откъснати една от друга. "Сега не можем вече да се върнем назад", каза той.

Д-р Дреес изтъкна, че Бенелюкс е бил изходна база и движеща сила на западноевропейското стопанско сътрудничество. Подписаният сега договор ще бъде обаче напълно ефикасен, ако стопанските отношения с другите страни се развиват и занапред благоприятно. Министър-председателят напомни за плановете за създаване на зона за свободна търговия в Европа, която според него "би могла да открие нови възможности".

Подписаният договор има между другото за цел да се установи свободна размяна на лица, стоки и капитал, да се координира вътрешната стопанска политика и да съгласува търговската политика на трите страни с чужбина. На практика това означава, че гражданите от трите държави от Бенелюкс ще могат свободно да се движат в границите на съюза и всяко от трите правителства може да ги смята за свои поданици. Всеки отделен гражданин може да си основе предприятие и да упражнява професията си в една от трите страни. Освен това свободно могат да се прехвърлят и капитали. За трите страни ще бъдат валидни едни и същи социални осигуровки, данъци, едни същи закони за защита. Размяната на стоки между трите страни ще става свободно, без мита, данъци или някакви ограничения.

В областта на общата търговска политика, новият договор открива възможност интересите на отвъдморските области да се вземат предвид в търговските споразумения с трета страна. Договорът важи за 50 години и автоматически ще бъде продължен, ако една година преди изтичането му не бъде денонсиран.

***

САЩ изразяват задоволство от подписването на икономически договор между страните на Бенелюкс

Вашингтон, 4 февруари 1958 г. /Франс прес/ Държавният департамент изрази във вторник задоволство от подписването на договора, който закрепява икономическия съюз на Бенелюкс / Белгия, Холандия и Люксембург/. Представителят на Държавния департамент прибави: "Този договор е в съгласие с по-широките цели за създаване на европейска икономическа общност, включваща извън трите страни от Бенелюкс и Франция, Германската федерална република и Италия."

В своите емисии през годините БТА проследява връзката между трите европейски страни. В края на 90-те години на ХХ в. страните от обединението разширяват икономическите си връзки. За събитието БТА съобщава в своята емисия "Икономика експрес":

Фондовите борси на страните от Бенелюкс се обединяват в алианс

Амстердам, 25 ноември 1998 г. /БТА/ Фондовите борси на Амстердам, Брюксел и Люксембург днес

съобщиха, че образуват съюз, даващ право на членовете им от 4 януари да имат достъп до всяка от трите борси, предаде Асошиейтед прес.

В технически аспект това ще доведе до обединяване на мрежите на трите борси чрез инсталирането на реципрочни телекомуникационни линии. Това сътрудничество е и своеобразна подготовка за предстоящото на 1 януари въвеждане на единната европейска валута.

Споразумението на борсите от Бенелюкс идва два дни преди срещата в Париж на официалните представители на девет фондови борси, които ще формират паневропейски фондов пазар. В срещата са изявили желание да участват представители на борсите от Лондон, Франкфурт, Амстердам, Мадрид, Милано, Париж, Брюксел, Цюрих и Стокхолм. Все още не е ясно дали споразумението от Бенелюкс означава, че и Люксембург ще се присъедини към паневропейската фондова борса, уточнява АП.

През 2008 г. е подписан безсрочен договор за икономическия съюз Бенелюкс. За събитието съобщава БТА в своята емисия "Международна информация":

Холандия, Белгия и Люксембург подписаха нов безсрочен договор за икономическия съюз Бенелюкс

Хага, 17 юни 2008 г. /БТА/ Холандия, Белгия и Люксембург подписаха в Хага обновен договор за икономическия съюз Бенелюкс, за да засилят сътрудничеството си в областта на икономиката и правосъдието, предаде Франс прес.

Чрез подписването на този обновен договор, който установява по-солидна основа на нашето сътрудничество, днес отбелязваме 50 години от създаването на Бенелюкс. Това заяви първият дипломат на Холандия Максим Ферхаген в реч пред премиерите и външните министри на трите страни. В белгийската делегация участваха и ръководителите на регионалните правителства.

Въпреки че договорът за икономическия съюз Бенелюкс, подписан през 1958 г. и влязъл в сила през 1960 г., изтича през 2010 г., правителствата на трите държави решиха да подпишат нов договор за сътрудничество за неопределен срок.