Общо 2616 лв. струва нетно издръжката на живот за тричленно семейство - двама възрастни, работещи, и едно дете до 14 години. Това съобщи на пресконференция президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров, който представи данни на Наблюдение на потребителските цени и заплата за издръжка на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към март 2024 г., предаде БТА.

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1,1% на тримесечна база и с 4,3% на годишна база, отбеляза Димитров. Той добави, че в периода март 2023 - март 2024 г. издръжката на живот е нараснала със 107 лв. за тричленно семейство и с 60 лв. за сам човек.

Общо 65,3% от работещите българи не достигат заплатите за издръжка, а с трудови възнаграждения до 1000 лв. са 32,1% или 820 хил., българи, това са т.нар работещи бедни, обясни Пламен Димитров. Той каза още, че средният осигурителен доход се увеличава с 14,7%.

Намаляват хората, които не достигат заплатата за издръжка, което по думите на президента на КНСБ е добра новина, постигната и благодарение на натиска на синдиката за увеличение на заплатите. 

Любослав Костов, директор на ИССИО, съобщи, че през последното тримесечие ситуацията при двайсетте продукта от малката потребителска кошница е разнородна. Сред стоките в малката потребителска кошница са брашно, хляб, ориз, кайма, кренвирши, прясно мляко, кисело мляко, яйца, олио. Той обясни, че има стоки, които поскъпват двуцифрено, като кренвиршите, месото и каймата с между 10 и 15%. Общо 108 лв. са стрували тези 20 стоки през миналата година, а сега - 113 лв., което е ръст от около 4,2%.

При сравнение на цените на стоките у нас с тези в шест други държави Костов поясни, че сиренето например е по-евтино в Испания, във Франция, Хърватия, Нидерландия и Румъния, като само в Германия цената му е малко-по-висока. Същото се отнася и за цената на хляба, коментира той. Любослав Костов обобщи, че 58 евро в България струват тези 20 продукта от малката потребителска кошница, докато в Испания, Франция, Хърватия и Румъния с по-малко евро могат да се купят същите стоки. В България тези стоки могат да се купят 8,2 пъти, докато в Испания - 26 пъти, във Франция - 33 пъти, в Румъния - 15 пъти.

През юли 2023 г. необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за един човек, сам живеещ и работещ, е бил на стойност 1402,25 лева, отбеляза БТА.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО