Отминаващата 2022-ра най-вероятно ще се запомни като година на криза, на спадове, застой на фондовите борси по света, но за Българската фондова борса (БФБ ) тя ще бъде свързана с годишен оборот над 1 млрд. лева, 7 успешни първични публични предлагания (IPO) и 6-кратен ръст на индивидуалните инвеститори за последните три години.

Годишен оборот от над 1 млрд. лева

"БФБ и капиталовият пазар в България се представят на едно добро ниво в сравнение с Европа, защото българският индекс на "сините чипове" SOFIX е спаднал с по-малко от 5% на годишна база за сметка на двуцифрени понижения на други национални измерители. Оборотите на БФБ вече трета година са с ръст, тъй като има огромен неизползван потенциал, и заради някои инициативи, които фондовата борса направи със свои партньори през изминалите три години, както и новият пазар beam, който е за растящи компании. Всичко това привлече доста инвеститорски фокус и в крайна сметка капиталовият пазар започва да изпълнява тази функция, която трябва да изпълнява", посочва доц. д-р Моравенов в интервю за БНТ.

Той припомня, че в края на миналата година пазарните участници и БФБ са имали много оптимистични очаквания за 2022 г, тъй като тогава никой не е предвиждал негативното развитие за пазарите, катализирано от войната в Украйна. От гледна точка на ликвидност и обороти 2022 г. бележи пореден рекорд и продължава започналия от 2020 г. положителен тренд в ръста на фондовия ни пазар.

Очакваният годишен оборот от 1 млрд. лева се реализира след над 100 000 сделки с повече от 233 млн. лота. За сравнение, подобен обем е регистриран в далечната 2013 година. През миналата 2021 година общият оборот беше близо 850 млн. лева, сочат обобщените данни на БФБ.

По думите на изпълнителния директор на БФБ, ако не беше сегашната криза, пазарът щеше да е в доста по-добро положение. "При инвестициите има нещо много важно и то е, че доверието се гради много бавно и се губи много бързо. Всъщност ние градим наново доверието и бих казал, че доверието започва да се връща, защото за три години имаме 6 пъти увеличение на индивидуалните инвеститори на БФБ, което за нас е страхотен резултат, но аз мисля, че има много по-голям потенциал. Тепърва очаквам да се появяват нови инвеститори заедно с нови компании. Само за последния месец имаме 4 IPO-та. Така че аз съм оптимист", казва изпълнителният директор на БФБ в интервю за БНТ.

7 успешни IPO-та за една година

През отминаващата година са осъществени 7 успешни и едно неуспешно IPO, 6 от които са на пазара за растеж на малки и средни предприятия beam, който стартира в началото на 2021 година и досега на него са реализирани общо 13 успешни IPO-та.

Първото за 2022 година успешно IPO беше на Телематик Интерактив България АД (хазартни игри онлайн, оперира под търговската марка Palms Bet), проведено на 14-18 февруари и набрани 16 милиона лева свеж капитал, след като бяха записани над 320 хил. нови акции, или 80% от предложеното количество, за средна цена от 50 лева на акция - долната граница на предвидения ценови диапазон (50-75 лева). В момента се търгуват на основен пазар, сегмент Standard, 12 960 018 броя акции на Телематик.

Уебит Инвестмънт Нетуърк АД (професионални дейности и научни изследвания) от IPO-то, реализирано на 6 юни, бяха записани 5 588 000 бр. акции при емисионна стойност от 1.05 лева всяка и набрани 5 867 400 лева. В момента се търгуват 5 887 999 акции.

Бии Смарт Текнолоджис АД (разработва технологии за дистанционно следене на кошери и иновативни бизнес модели за търговия с пчелни продукти) реализира своето IPO на 14 юли и всички предложени 43 636 броя акции на цена от 27.500 лева бяха записани, в резултат на това набра търсените 1 199 990 лева. В момента се търгуват 407 386 акции.

АмонРа Енерджи АД (доставчик и инсталатор на фотоволтаични модули, инвертори и конструкции за соларната енергетика) получи 3 116 070 лева от инвеститорите след реализираното на 30 ноември IPO, при предложени 1 259 100 броя акции от увеличението на капитала на дружеството, при записани и платени 251 296 броя, всяка една с номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност от 12.40 лева. В момента се търгуват 6 251 296 акции.

Своето IPO осъществи на 6 декември МФГ инвест АД (инвестиционна компания) и след 179 сключени сделки реализира 1 195 016 броя акции на обща стойност 4 039 154 лв. при емисионна цена за една акция от 3.38 лв. Предложени бяха 1 775 200 акции. Предстои старт на търговията с акции на пазара beam.

Ден по-късно, на 7 и 8 декември, стартира IPO-то на Ай Ти Еф Гпуп АД (финансова компания за потребителско кредитиране) и още първия ден IPO-то беше успешно. Предлагането продължи два дни - през първия ден бяха записани 466 000 акции при емисионна цена от 4.300 лв./брой, като набра 2 003 800 лева. Предстои старт на търговията с акции на пазара beam.

Последното за годината IPO беше на Мелифера АД (компанията за био и суперхрани), проведено на 15 декември, като бяха набрани 1 063 840 лева oт пазар beam на Българската фондова борса (БФБ). IPO-то беше успешно, защото бяха записани повече от половината от предложените акции. Предстои старт на търговията на пазара beam.

Имаше и едно неуспешно IPO - на Фешън Съплай АД (текстилен сектор), което не успя да пласира 651 хил. акции на цена от 6.5 лв. и да набере 4 млн. лв., като прагът за успех на базираната в Благоевград фирма беше да бъдат записани и платени най-малко 500 хил. акции. По време на предлагането на 20 юли са извършени 30 сделки с обем от 12 хил. лота, според данни на БФБ.

Пазарът beam

Това е лицензиран пазар, с по-облекчени изисквания за листване. Към фирмите, чиито акции се търгуват на него, не се прилагат всички законови разпоредби за разкриване на информация, но от друга страна - самата борса поема ролята на регулатор.

"Целта е повече компании да имат достъп до капитали с по-малка административна тежест. От гледна точка на инвеститорите, защитата на правата при инвестиции в акции на beam е абсолютно същата, каквато и на останалите сегменти на БФБ. Разликата е, че самите компании са по-рискови", обясни доц. д-р Моравенов в ефира на Дарик радио.

Според него, в последните две години този пазар се развива изключително добре и повечето компании, които търсят капитал през борсата, го предпочитат заради по-малката административна тежест, по-ниските разходи и по-бързата процедура, която трае само около две седмици.

Изпълнителният директор на БФБ каза още, че към beam пазара има проявен интерес и от компании от други държави в региона. Двугодишната равносметка (beam пазарът стартира на 21 януари 2021 година с IPO-то на Биодит) показва, че листнатите на този пазар 13 компании са привлекли 41 724 259 лева свеж капитал само от IPO-тата си.

По-висока грамотност на пазарните участници

Инвестиционната грамотност е ключова за търговията на борсата. "Повиши се най-малкото защото вече има смяна на поколенията и новото поколение е много по-образовано. Има, разбира се, промяна и в учебните планове и сегашните младежи са изключително добре запознати от гледна точка на инвестициите. В същото време аз смятам, че и по-възрастните вече са по-образовани", обяснява изпълнителният директор на БФБ.

Относно кризата, тя се отрази както на всички други пазари, но на фондовите борси инвеститорите винаги търгуват очаквания или това, което се очаква да се случи в бъдеще. "Така че кризата беше отиграна предварително на борсите, а най-негативното нещо, което се случи при нас, беше че инвеститорите станаха много по-предпазливи, акциите се движеха ту нагоре, ту надолу, защото много се влияят от различни слухове. Всъщност дългосрочна стратегия трудно може някой да има. При такива ситуации се търсят стабилни компании за инвестиции, които дългосрочно може да се приеме, че ще бъдат успешни", казва изпълнителният директор на БФБ.

Чуждите компании на БФБ

Акции и други борсови инструменти на 400 чуждестранни компании вече се търгуват на фондовата борса в София. Създаденият за целта пазар BSE International, който стартира на 5 юли 2021 година с акциите на около 200 известни чуждестранни компании, е добавка към всички инструменти, които се търгува на БФБ, и дава възможност на инвеститорите чрез БФБ реално да имат достъп и до всички най-ликвидни световни компании. "Всъщност в днешно време фондовите борси не са това, което бяха преди. Те не са локални, на тях се търгуват всякакви инструменти. БФБ се възползва от тази възможност да увеличи продуктите, които се търгуват при нас, давайки такава широка палитра от продукти и такова нещо няма как да не привлече инвеститорите и съответно покрай едните акции да се търгуват и другите", обяснява доц. д-р Моравенов.

Сред имената на пазара BSE International са световни компании като Apple, Microsoft, Facebook, IBM, Intel, Cisco, Siemens, General Electric Co., Tesla, VOLKSWAGEN, BMW, Daimler, BNP Paribas, JPMorgan Chase, SOCIETE GENERALE, Visa, MasterCard Incorporated, Deutsche Bank, Commerzbank.

Инвеститорите могат да влагат и в борсово търгувани фондове (ЕТФ-и), които следват движението на индекси като DAX, S&P 500, FTSE All-World, NASDAQ-100, STOXX Europe 600.

Това стана възможно благодарение на модерната технология за търговия на Deutsche Börse и нейната международна клиентска мрежа. Като глобален доставчик на пазарна инфраструктура, Deutsche Börse е едновременно технологичен партньор за други борси, а също така предлага на клиентите широка мрежа, която да ги подкрепя в техните проекти за развитие.

БФБ използва търговските платформи на Deutsche Börse от 2008 г., а модерната T7 от 2019 г.

"Усилията за привличане на повече и по-големи институционални инвеститори е част от стратегията на ръководството на борсата, като много се надявам да бъде и част от стратегията на следващото по-стабилно правителство. Големите инвестиции и емисии, които привличат сериозен интерес, няма как да се случат в среда с висок политически риск", коментира доц. д-р Моравенов пред Дарик радио.

Какво предстои?

На 2 август БФБ обяви партньорството си с един от водещите световни доставчици на данни и инфраструктура за финансовите пазари Refinitiv, част от Групата Лондонска фондова борса (London Stock Exchange Group). Refinitiv ще управлява и предоставя данни за устойчивото представяне на български публични компании. Тези данни във вид на рейтинги ще служат за подбор на компаниите, които ще влязат в бъдещия ESG индекс на БФБ.

"Радваме се, че успяхме да установим това партньорство с Refinitiv преди стартирането на ESG индекса. Новият индекс ще бъде изграден върху солидни показатели, които са признати като глобален опит и методология. Вярваме, че това ще помогне на българските публични компании да подобрят своите ESG резултати в съответствие със световните стандарти и ще им позволи да допринесат за устойчивото икономическо развитие на България", коментира изпълнителният директор на БФБ доц. д-р Маню Моравенов след подписването на договора.

Той смята, че през 2023 г. БФБ и нейните партньори ще се фокусират към реализиране на IРО на някои от големите бизнеси в страната. Също така ще се положат усилия и за реализиране на по-големи дългови емисии (облигации и държавни ценни книжа), в това число и в реализацията на програми, насочени към индивидуални инвеститори на ДЦК.

*Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа