Месец преди срещата за климата под егидата на ООН в Дубай 131 световни компании с общи приходи от над 1 трилион долара призоваха в открито писмо правителствата и държавните глави да вземат мерки, за да решат проблема с основната причина за промените на климата - изгарянето на изкопаеми горива, предаде БТА.

Сред подписалите писмото са компании като "Волво" (Volvo Cars), "Би Ти груп" (BT Group), "Водафон" (Vodafone), "Хайнекен" (Heineken), "Юниливър "(Unilever), "Байер" (Bayer), "Икеа" (IKEA), "Нестле" (Nestle), "иБей" (eBay) "Декатлон" (Decathlon) и др.

Компаниите призовават лидерите, които ще се съберат в Дубай, да поставят ясни цели и срокове за изваждане на изкопаемите горива от употреба и да подкрепят политиките за бързо преминаване към чиста енергия.

В писмото, координирано от бизнес ориентираната неправителствена организация "Коалиция Ние сме бизнеса" (We Mean Business Coalition), се казва: "Нашите бизнеси усещат въздействието и цената на засилващите се екстремни метеорологични явления вследствие на климатичните промени. За да декарбонизираме глобалната енергийна система, трябва да увеличим чистата енергия и да спрем да ползваме изкопаеми горива. А това означава бърза "възобновяема революция", електрифициране на ключови сектори и подобряване на ефективността".

Подписалите писмото компании идват от почти всички континенти и от всички сектори на икономиката, включително енергетиката, пътния транспорт, здравеопазването, технологиите, логистиката, потребителските стоки и т.н. Те включват както мултинационални компании, така и малки и средни предприятия.

Изкопаемите горива осигурят около 80 на сто от енергията на света, а това почти не се е променило през последните 25 години. Международната агенция по енергията (МАЕ) наскоро прогнозира, че потреблението на изкопаеми горива ще достигне пика си към 2030 г., след което ще започне да спада. Това обаче ще се случи, само ако планираните политики бъдат реализирани.