Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви днес, че е разрешила на регистрираните на Сейшелските острови компании Корнворт Лтд и Worthford Ltd да придобият двете еднолични дружества - Топлофикациия Плевен и Топлофикация Бургас, които са собственост на бизнесмена Христо Ковачки.
Офшорките придобиват пряк и едноличен контрол върху двете топлофикации, става ясно от двете съобщения на антимонополната комисия. Според КЗК планираната концентрация и сделката няма да окаже въздействие на конкурентната среда в страната. 
След осъществяването на продажбата купувачът ще притежава 100% от акциите на капитала на двете топлофикации, става ясно още от съобщението на КЗК.
Комисията за защита на конкуренцията разреши също така на Sevar Ltd, Република Сейшели да придобие пряк едноличен контрол върху „Мина Черно море - Бургас“ ЕАД, Поморие и непряк едноличен контрол върху „Топлофикация Сливен“ ЕАД, Сливен. „Мина Черно море - Бургас“ притежава 100% от капитала на „Топлофикация Сливен“ ЕАД.
Преди три месеца на фирма, регистрирана на Сейшелските острови, бе продадено друго дружество на Христо Ковачки - „Брикел“, а преди дни -  и Мини Балкан 2000. В края на април бе поискано и одобрение за сделката  за „Атоменергоремонт” , която трябва да бъде прехвърлена на регистираната на Сейшелските острови „Хестън корпорейшън”.
На 14 април Софийският градски съд призна за виновен бизнесмена Христо Ковачки за укриване на данъци за над 16,7 млн. лева и го осъди на 3 години условно с пет години изпитателен срок, както на глоба от 20 000 лева. Заявленията за повечето сделки са подадени преди тази дата.