Френският моден дизайнер Жан-Пол Готие (Jean-Paul Gaultier) може да изгуби контрола над своята модна къща, която ще премине под ръководството на каталонската компания за луксозна конфекция и парфюми Пуч (Puig), пише френският всекидневник "Ле-з-еко", цитиран от Франс прес.
Пуч, която е седмата световна парфюмерийна компания, отказа да коментира тази информация. Парижката модна къща Ермес (Hermеs), която е акционер на 45 процента дял от капитала на Готие, също не коментира.
Според публикацията Ермес щяла да продаде своите 45 процента в Готие, а делът на основателят на марката ще спадне от 55 на 45 на сто в полза на Пуч, която контролира марките Нина Ричи (Nina Ricci) и Пако Рабан (Paco Rabanne).
Така Пуч щяла да получи мажоритарен дял в групата и била готова да помогне за евентуално увеличаване на капитала, допълва "Ле-з-еко".
От сделката се очаква Ермес да получи няколко десетки милиона евро.
Операцията била представена в петък на вътрешноведомствения комитет на Жан-Пол Готие и получила одобрение. Очаква се сделката да бъде подписана в близките дни.
Жан-Пол Готие, който предпочита да има купувач, способен да допринесе за международното му развитие, иска да запази поста на творчески директор на компанията. Той основа своята марка преди 29 години.