Компанията Мострой АД, контролирана от Васил Божков, обяви снощи, че открива производство по несъстоятелност на три дъщерни дружества - Мостстрой-Пловдив АД, Мострой-София АД и Мострой-Велико Търново АД, съобщава "Инфосток".
Като причина за взетото решение се изтъква състоянието на неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост на компанията-майка Мостстрой АД. Срещу дружеството има образувани редица изпълнителни дела, по които има наложени запори, възбрани и описи на движимо имущество, се казва още в уведомлението.
Мостстрой АД е сред компаниите, които са избрани да участват в изграждането на Лот 4 Автомагистрала Тракия.
Нямам притеснения, че може да се случи нещо на лот 4 на "Тракия" и се надявам, че към момента няма да има последствия за строителството на магистралата, следим внимателно казуса, заяви министърът на строителството Росен Плевнелиев.
Според много брокери, всъщност ще останат да функционират работещите фирми на ХД Пътища АД, които ще изграждат автомагистралата, а гръцките банки с представителства у нас са поискали парите си от дружеството, като те са в размер на поне 200 млн. лв.
Съмнения и слухове се появиха още когато на 23 септември Комисията за финансов надзор съобщи, че е започнала разследване на ХД Пътища АД - холдинг, който също е собственост на Васил Божков. Тогава акциите на холдинга се сринаха, като през следващите борсови сесии успяха да възстановят част от загубите си.
Акциите на компанията се сринаха на борсата. От 1.50 лв. те паднаха на 0.18 лв. при затварянето на борсата.