Базираната в Аризона компания Мидиъ деривативс (Media Derivatives) очаква днес разрешение от регулаторния орган на американските пазари, Федералната комисия за ценни книжа и фондови борси (ФКЦКФБ), за да лансира нов пазар : Тренд иксчейндж (Trend Exchange).
Ако получи разрешение, това ще бъде първата търговска борса в САЩ, предлагаща финансови продукти, обвързани с търговския успех на филми от американския бокс-офис, посочва в комюнике Мидиъ деривативс.
Нейният основател и президент и главен изпълнителен директор Робърт Суогър обяснява, че платформата ще позволява да се извършва трансфер на значителни финансови рискове при големи продукции по модела на деривативите, позволяващи на земеделците да се защитават от рискове за продукцията си, търгувайки дългосрочни договори за реколтата им от пшеница или царевица.
По-конкретно инвеститорите ще могат да купуват книжа, определящи приблизително приходите на даден филм в бокс-офиса в ограничен период след появата му по кината, като ще печелят или губят в зависимост от реалните цифри.
Друга голяма брокерска компания, Кантор Фицджералд (Cantor Fitzgerald), също се бори за разрешително да лансира платформа, в която котировките на контрактите ще започват шест месеца преди появата на филма и ще изтичат месец след това. Кантор очаква решението на ФКЦКФБ на 20 април. Според продуцентските студиа подобни залози могат да бъдат свързани с вътрешна информация и изкривявани по този начин - например когато някой вече е гледал филма предпремиерно, знае какъв е бюджетът му за реклама и други подобни информации.