Хотелиерите в Гърция ще свалят с 15% цените през летния сезон въпреки увеличения ДДС, съобщи вчера гръцкият вестник "Вима". 
В началото на месеца южната ни съседка значително облекчи и визовия режим за руски туристи, които вече могат да получават визи за многократни посещения с валидност от половин година. Така заетите в туристическия бизнес в Гърция се надяват, че ще намалят негативните последици от кризата и ще запазят нивата на посещенията от миналата година.
Според хотелиерската асоциация в Гърция всяка година страната се посещава средно от 15 млн. туристи. Оттам обаче прогнозират, че тази година приходите от туризъм ще паднат с още 8%. Миналата година постъпленията намаляха с 19.8 млрд. долара, т.е. с 10% спрямо 2008 г.
Мярката се налага и заради решението на гръцкото правителство да повиши ДДС и да вдигне акциза върху горивата.
От вчера всички строителни материали, недвижими имоти, автомобили, електроуреди и облекла ще се облагат със ставка от 21% вместо 19%. ДДС за хотелиерските и ресторантьорските услуги скача от 9 на 10%. Същата ставка важи и за електроенергията и др.
Заради промените се очаква драстично да поскъпнат храни, билети за транспорт, електричество, вода, телефони, лекарства и др., предупреждават медиите в южната ни съседка.