Европейската комисия възнамерява да ограничи спекулативните операции с деривативни финансови инструменти - така наречените суверенни кредитни дефолтни суапове КДС (credit default swap - CDS), предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Въпросът ще бъде обсъден на срещата на министрите на финансите от Европейския съюз на 16 март, посочиха информирани източници, цитирани от британски медии. КДС е вид застраховка срещу невъзможност да се изплащат облигациите (договор, по силата на който се прехвърля кредитния риск на даден инструмент от една страна върху друга - бел. р.).
В последно време на пазара на кредитни суапове, чийто световен център е Лондон, започнаха активни спекулативни игри, основаващи се на евентуална неплатежоспособност на Гърция, както и на други страни от ЕС да изплащат държавните си дългове, отбелязва ИТАР-ТАСС. Това подкопава кредотоспособността на тези страни и им пречи да получават нови заеми за решаване на финансовите си проблеми.
Говорителят на германското правителство Улрих Вилхем, цитиран от Франс прес, заяви днес пред журналисти, че германската канцлерка Ангела Меркел, френският президент Никола Саркози и люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер работят по съвместна инициатива за регулиране на деривативните финансови продукти, която ще бъде представена в ЕК. Той добави, че основната цел е "да се ограничат спекулациите срещу държавите".