Днес бе представена DebtNet – онлайн информационна система за просрочени междуфирмени вземания в България. Това е електронен масив, съдържащ актуални просрочени вземания и задължения на фирми в страната. Системата DebtNet обслужва процеса по събиране на просрочените вземания, като осигури публичност на проблема с неплатени задължения от страна на длъжника.
Системата не се намесва във финансовите взаимоотношения между партньорите и юридически е съобразена със законовата рамка в България. Предимствата на системата се изразяват в това, че може да се ползва от всички, регистрирали се на www.debtnet.bg и заплатили съответната такса.
Информацията, която съдържа, е актуална във всеки един момент и се поддържа от фирмите кредитори.
Показва както току-що възникнали просрочия, така и дългогодишни несъбрани вземания, за които се водят съдебни дела, независимо от размера на сумата. „Смятаме, че с DebtNet значително ще се подобри начинът, по който фирмите се отнасят към просрочените вземания. При задържани средства в размер на повече от 200 млрд. лв., оборотът в микроикономическата среда ще се раздвижи. Ние следваме международната практика, в която такъв тип системи оказват силен натиск върху фирмите длъжници, и сме убедени в успеха на системата и в България“, каза г-н Владимир Георгиев, изпълнителен директор на „Дебтнет“ ЕАД.