Японската автомобилостроителна група Тойота (Toyota Motor) е била информирана от 2007 година за технически проблеми с педала на газта на някои нейни модели, твърдят в днешните си издания два германски вестника.
Изпитания, направени по искане на автомобилостроителната група, сочат ясно, че педалът за газта може да блокира, пише днес "Файненшъл таймс Дойчланд", позовавайки се на информирани източници. При едномесечни изпитания педалът на моделите Аурис е дал дефект, блокирайки много пъти, според документите, до които изданието твърди, че е имало достъп.
Три различни модела на японската група, които са се продавали през 2007 година, са били изпробвани и ръководството на Тойота "е било информирани многократно" за резултатите от изпитанията, допълва "Файненшъл таймс Дойчланд".
Икономическият седмичник "Виртшафтсвохе" също публикува подобни информации в най-новото си издание.
Тойота бе принудена да изтегли от есента на миналата година над 8 милиона автомобила по света заради проблеми с педала на газта и с постелката под краката на шофьора, която може да се закачи на педалите.
В Германия Тойота обяви, че изтегля над 215 000 коли от моделите Айго, айКю, Ярис, Аурис, Корола, Версо, Авенсис и Ар Ай Ви 4.