След като остави стотици без пари по празниците, за да изкара държавния бюджет за 2009 г. с най-малкия дефицит от страните в Евросъюза, финансовият министър Симеон Дянков започна масови разплащания на забавени суми. От Агенцията по заетостта обявиха, че забавените средства по програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост" са платени.
По информация на "Сега" става дума за около 5 млн. лв.
Преди Нова година кметове търсиха варианти как да платят на хората от общинския бюджет, за да не посрещнат те празниците без пари.
И в Агенцията за социално подпомагане са пристигнали 4 млн. лв., които не стигнаха преди празниците за интеграционните добавки на хората с увреждания. Тези суми също вече се изплащат. Преведени са и парите за фирмите - търговци и дистрибутори на медицински изделия и помощни средства. Социалното министерство им дължеше към 10 млн. лв. Вчера са изплатени 2.5 млн. "Днес плащанията продължават", увери шефът на агенцията Ивайло Иванов.
Шефове на фирми са се консултирали с адвокати дали могат да си искат парите с лихвите.
Но ги уверили, че процедурата е дълга и тромава, тъй като те нямат договор с агенцията за социално подпомагане, а са само на лицензионен режим. Личните лекари обаче смятат да си искат от здравната каса и лихвите върху забавените плащания за ноември. Едва вчера, след над 2 седмици закъснение, Министерството на финансите преведе на НЗОК пари, с които да се разплати с изпълнителите на медицинска помощ за извършената дейност. От сдружението на общопрактикуващите лекари посъветваха колегите си да изискат в 14-дневен срок да им бъдат изплатени и законните лихви за просроченото време. Ако джипитата не получат тези пари, те могат да потърсят правата си по съдебен ред и тогава районните каси ще трябва да платят и разноските по делото, предупреждават от сдружението.
ЗАКЪСНЯЛА КОЛЕДА
От днес до 20-и започва изплащането на пенсиите за януари, с които ще се превеждат и коледните добавки за част от пенсионерите. Правителството реши 940 000 възрастни с пенсии до 200 лв. да получават по 25 лв. коледни добавки. Парите за тях - към 25 млн. лв., вече са преведени.