Надеждни банки и помощ за Хаити са лозунгите, под които ще се проведе срещата на Световния икономически форум в Давос тази година, информира Асошиейтед прес.
Участниците и организаторите на събитието, което започва утре с присъствието на над 2500 водещи личности от бизнеса и политиката, посочват, че Световният икономически форум ще отбележи 40-ия си рожден ден, приспособявайки се към една по-реална и децентрализирана модерна икономика, в която влиянието на Пекин е все по-голямо, а бедността и общественото недоволство изискват вниманието на водещите световни финансисти.
Форумът, който от 27 до 31 януари ще събере над 30 държавни ръководители, ще премине на фона на нарастването на безработицата в световен мащаб и бавното възстановяване от рецесията.
Конференцията ще бъде открита на френския президент Никола Саркози, който по-рано настояваше за по-свободни пазари за Франция, а сега подкрепя по-строго контролиран от държавата "морален капитализъм".
В дневния ред на форума тази година ще бъдат реформирането на банковия сектор и ограниченията пред световната търговия, както и кибер престъпленията, корупцията, а така също и как бизнесът може да отговори на климатичните промени. Срещата тази година няма да бъде празненство, посочи основателят на форума Клаус Шваб.
"В момента няма нищо за празнуване. Ние сме отражение на това, което се случва в света. А светът е все по-обезпокоен за (...) социалната справедливост", отбеляза той.
Организации на антиглобалисти и антикапиталисти планират да проведат протести срещу конференцията, поради което Давос ще бъде охраняван от хиляди полицаи, войници и други сили за сигурност.