28% е спадът на пазара на недвижими имоти през 2009 г. от реално сключени сделки в цялата страна. Това каза на пресконференция Цветелина Тасева, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Жилищата вече се търгуват на своята себестойност, каза още тя.
С над 30% е спаднала цената на имотите в столичните квартали „Люлин”, „Надежда”. Купувачите не са склонни да инвестират в панелки или в имоти в центъра на града заради замърсяването, шума и липсата на места за паркиране, обясни Тасева.
73% от купувачите на недвижими имоти търсят имот в София или Варна до 40 000 евро. С тези средства може да се закупи жилище около 70 кв. м в сграда преди акт 16 или апартамент около 45 кв. м в построен имот ново строителство.
„В по-малките градове се търсят имоти за около 20-25 хил. евро”, заяви Веселин Венев - франчайз директор на „Адрес Недвижими имоти”. По думите му там най-голям интерес има към двустайните и тристайните апартаменти, но хората не бързат да купуват.
„Двойните сделки ще са много важни за пазара на недвижими имоти през 2010 г., те ще са ключови”, смята Венев.
„През 2009 г. 42% от купувачите са осъществили сделката с пари в брой, 37% от продавачите са имали финансови проблеми, а 22% са използвали ипотечен кредит за закупуването на имота”, каза Калоян Богданов - маркетинг мениджър на „Адрес Недвижими имоти”.
Той посочи, че 36% от сделките през миналата година са за имоти ново строителство, а само 12% са били за панелни жилища.