2640 фирми и институции ще обслужва столичната дирекция Средни данъкоплатци и осигурители (СДО), съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). 2 330 от тях са регистрирани в София, 104 в София област, 40 в Перник, 29 в Кюстендил и 137 в Благоевград.
От 1 януари 2010 г. в ТД на НАП – София бе създадена нова дирекция СДО, в чийто обхват са включени средните данъкоплатци и осигурители от София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград. До края на миналата година в столичната дирекция на НАП функционираше офис Средни данъкоплатци и осигурители. В него бяха регистрирани 658 фирми и институции само от град София.
Лицата, регистрирани в дирекция СДО задължително отговарят поне на два от следните 4 критерия:
- приходи от продажби през 2008 г. над 4 000 000 лв.;
- среден списъчен брой на персонала за 2008 г. над 40 човека;
- платени данъци и осигурителни вноски през 2008 г. над 400 000 лв.;
- възстановени данъци през 2008 г. над 400 000 лв.
В софийската дирекция СДО са регистрирани и всички лица, които са на централизирано разплащане и отговарят на критериите за големи данъкоплатци и осигурители, НОИ, НЗОК, Столична община, дипломатически представителства и представителства на международни организации. Вписването на новите дружества, включени в обхвата на столичната дирекция СДО, става по служебен път.
Приходната администрация вече е уведомила писмено всички нови клиенти, които ще бъдат обслужвани от дирекция СДО в София. Запазва се възможността средните данъкоплатци и осигурители, чийто адрес на управление е на територията на София област, Перник, Кюстендил и Благоевград да подават декларации и други документи в съответните офиси на ТД на НАП - София по седалищата си. С обособяването на дирекция Средни данъкоплатци и осигурители се създават условия нейните клиенти, носещи и по-високи приходи в републиканския бюджет да изпълняват данъчните и осигурителните си задължения по-лесно и удобно, да получават в максимално кратки срокове необходимата им компетентна и специализирана информация, професионално обслужване и консултаци, отбелязват от НАП.