Централните банки с трилиони долари резерви, които вече започнаха покупки на евро и йени, вероятно ще продължат да го правят през следващите години заради опасенията за стабилността на долара, пише в анализ на Ройтерс. Рекордната бюджетна дупка в САЩ и ръстът на динамични икономики като Китай подсказват, че доларът, който вече спадна с 20%, ще пада още.
Разбира се, доларът, който съставлява около две трети от световните резерви, ще остане доминиращ, тъй като опитите да бъде изоставен ще срутят стойността на портфейлите на централните банки. Но с нарастващото акумулиране на резерви отговорните лица могат да изберат да влагат повече нов кеш в евро и йени, без да продават съществуващите доларови активи. „Мисля, че 2009 г. ще бъде запомнена като вододел за валутните пазари”, казва Нейл Мелър, стратег в Банк ъв Ню Йорк Мелън, която има около 20 трилиона долара под попечителство. „Не мисля, че ще има скорошна промяна, но е съвсем ясно, че има план за ребалансиране на валутните резерви.”
Според изследване на Барклейс Кепитал, 63% от новите кешови постъпления от април до юли тази година са били вложени във валути, различни от долара. Според данните на МВФ делът на долара в известните световни валутни резерви е намалял от 72% през 1999 г., когато еврото бе въведено, до 62.8% през второто тримесечие на 2009 г. Част от това намаление се дължи на спада на долара спрямо кошницата от валути през този период. Но данните на Барклейс, които елиминират ефекта от валутните курсове, показват, че през второто тримесечие банките са натрупали резерви за над 100 млрд. долара и са вложили по-малко от 40% в долари – много по-малко от 70-те процента средно за периода от 2006 г. насам.
Общите резерви нараснаха с 4.8% до 6.8 трилиона долара през второто тримесечие, според данните на МВФ. Делът на еврото достигна 27.5% и се очаква да надхвърли 30%. Китай, чийто валутни резерви от $2.3 трилиона му отреждат първо място, не разкрива валутната им структура, но се смята, че около 70% са в долари. В Русия, която вече се ориентира към диверсификация, този дял е 47%.
Централните банки също така се обръщат към златото, което обяснява рекордните му нива от последните дни. Тайван, четвъртата сила в света по валутни резерви, заяви, че разглежда възможността за покупка на повече злато, а през април Китай обяви, че е увеличил притежаваното злато със 75% от 2003 г. Тази седмица Индия купи 200 тона от МВФ за 6.7 млрд. долара.