Лобистите в стратегически проекти в енергетиката и отбраната Стефан Гамизов и Костадин Сирлещов са пробили в консултантския бизнес с големи енергийни и военни проекти благодарение на двама бивши царски министри, установи "Сега". Досега вниманието на медиите бе съсредоточено върху Гамизов, който с охота раздава пророчески интервюта по всякакви теми.
Неговият партньор Сирлещов, който не обича прожекторите, обаче е не по-малко интересна фигура. Шеметната му кариера започва веднага след като завършва висшето си образование - на 25 години той е назначен за началник на кабинета на министъра на енергетиката в кабинета "Сакскобургготски" Милко Ковачев. Вчера никой от НДСВ не можа да каже кой е препоръчал Сирлещов за този важен пост.
От втора справка на службите, която пак бе разпространена в интернет, става ясно как Сирлещов и Гамизов ударно влизат в проекта за рехабилитация на най-голямата ТЕЦ на Балканите - "Марица изток 2". При кабинета "Сакскобургготски" това бе най-мащабният енергиен проект в страната. През 2004 г. НС ратифицира 25 106 616 000 японски йени (около 191 млн. евро) заем от Японската банка за международно сътрудничество, гарантиран 100% от правителството. Всички разчети по проекта са направени на база на отпуснатия заем, а не според реалната необходимост, пише в документа. Водеща комисия по случая е енергийната, чийто председател тогава е Веселин Близнаков. Справката подробно се спира на ролята на Костадин Сирлещов в преговорите с японците. В нея се твърди, че през 2003 г. са договорени четири генератори за рехабилитацията на блокове I-IV на цена 28 млн. долара всеки. Преговорите са водени от Сирлещов като шеф на кабинета на енергийния министър Милко Ковачев. "Сирлещов е постигнал предварителна договореност за цената с "Тошиба" и е осъществил натиск върху работната група за приемането й. От анализа на придобитата информация може да се направи извода, че с действията си той не е защитил интереса на държавата, при което е осъществил неизгодна за централата сделка при значително завишени цени", пише в справката. Там се твърди, че Сирлещов активно е съдействал и за включването на Гамизов в проекта.
Двамата са лобирали в полза на японската компания "Мицуи", на която по-късно Гамизов става главен консултант, а Сирлещов - адвокат. В справката пише, че по оперативен път е намерен таен меморандум за разбирателство между "Мицуи-Тошиба" и български фирми за участие като подизпълнители в проекта. Това е пряко нарушение на договора между ТЕЦ "Марица-Изток 2" и японския консорциум.
Интересното в случая е, че дейността на подизпълнителите се регулира от фирмата на Гамизов "Ес Джи Инженеринг", която за целта създава "Координиращо дружество". То получава възнаграждение, изчислено като процент върху брутния приход на подизпълнителя от съответния договор. Процентът се определя от "Координиращото дружество", т.е. от Стефан Гамизов. "Така под формата на комисиона "Ес Джи Инженеринг" ЕООД косвено ще получава подкуп, за да одобри кой ще бъде определен за подизпълнител на "Мицуи", пише в справката. С друга своя фирма - "Консорциум Ес Джи И", Стефан Гамизов се явява и като пряк участник в рехабилитацията на ТЕЦ-а, като за това е получил общо 4.6 млн. лв. за 2006 г. и 2007 г.
В доклада се анализират и други сделки на "Консорциум ЕС Джи И", които са предимно със свързани с нея фирми. Затова се предполага, че са фиктивни, и има съмнения за нарушение на данъчното и финансовото законодателство. В справката се твърди, че Гамизов не разполага с необходимите специфични знания и кадрови ресурс, за да осъществява подобна консултантска дейност. Той няма висше образование, а от работещите в "Ес Джи Инженеринг" само двама имат познания в областта на енергетиката. Рехабилитацията на ТЕЦ "Марица изток 2" изостана безнадеждно от графиците, които бяха заложени през 2004 г., и все още не е приключила.
След като Милко Ковачев се оттегля от властта, Сирлещов известно време е адвокат в кантората "Георгиев, Тодоров и Ко". Тя работи за израелската компания "Елбит системс", която печели една от най-скандалните сделки - за ремонта на руските хеликоптери МИ-17 и МИ-24. Веднага след подписването на договора Сирлещов става шеф на кабинета на военния министър Веселин Близнаков. Договорът с израелците бе за 57 млн. евро, като в началото на 2006 г. МО преведе авансово 12 млн. евро. В контракта бе фиксирано, че при неустойка една от страните трябва да върне парите и да плати 3 млн. евро. За година израелската компания не успя да направи нищо по машините. Договорът бе прекратен, но страната ни получи само 7 млн. лева от дадените 12 млн. евро аванс и 3 млн. евро неустойки.
През 2007 г. прокуратурата започна разследване на сделката. Тогава се оказа, че "Георгиев, Тодоров и Ко" е работила и за американската "Сикорски", класирана на второ място в конкурса за доставка на новите хеликоптери "Кугар". И там водещ адвокат е бил Костадин Сирлещов. Пред "Сега" Сирлещов винаги е отричал да е лобирал за тези сделки. Малко след като се разрази скандалът с провалената сделка с "Елбит системс" Сирлещов обяви, че напуска ведомството и се присъединява към софийския офис на международната юридическа компания "Си Ем Ес Камерън Маккена" (CMS Cameron McKenna).
Милко Ковачев, Веселин Близнаков и Костадин Сирлещов вчера не бяха открити за коментар.

* Заглавие променено


Гамизов на разпит