Инвеститорите от цял свят заемат голямо количество долари, за да купуват ценни книжа и суровини. Този процес води до надуване на огромни балони, което може да доведе до нова финансова криза. Това заяви университетският професор по икономика от Ню Йорк Нуриел Рубини, цитиран от агенция "Блумбърг". "Всички играят една и съща игра, която започва да става опасна", каза Рубини, който придоби известност, след като успя да предвиди финансовата криза. През последната година доларът поевтиня с 13% спрямо 6 основни световни валути.
Рубини смята, че когато Федералният резерв на САЩ повиши основната лихва в страната и изтегли стимулите от икономиката, валутата ще започне да поскъпва. Това може да принуди инвеститорите да прекратят така наречената кери търговия (carry trade), което ще доведе до голяма корекция на пазарите. Терминът carry trade означава заемане на средства при ниски лихвени равнища и инвестирането му в активи, които осигуряват по-висока възвръщаемост. "Опасявам се, че в момента засаждаме семената на следващата финансова криза", каза Рубини.
"Огромният ръст на пазарите в момента е в пълно противоречие със слабото икономическо възстановяване", допълни той. Индексът MSCI All-Country World, следящ случващото се на глобалните фондови пазари, се повиши с 69% от началото на март досега. В същото време показателят Reuters/Jefferies CRB, отразяващ промените в цените на 19 суровини нарасна с 32 на сто.
Рубини смята, че рецесията в САЩ е приключила, но възстановяването на развитите икономики ще е бавно. Той е по-оптимистично настроен относно бъдещето на развиващите се пазари.