Тук - половинка от двуфамилна къща за 1,3 млн евро, там - къщичка за 2,5 млн. Остров Зилт в Северно море прави пълна чест на репутацията си като „остров на богатите”, преди всичко що се отнася до цените на недвижимите имоти.

Цените постоянно растат
Сходна половинка от двуфамилна къща в самата Германия не струва дори и една трета от цената, която се плаща на остров Зилт, казва Оливер Денш от брокерската къща Денш и Шмид. На острова обаче продажбата на къщи и жилища за по няколко милиона евро е напълно в реда на нещата. Посредници от брокерската къща Гросман и Бергер съобщиха, че неотдавна са продали дори и един обект за 25 млн евро. Според изследване на Дойче Банк на около всеки десет години и без това главозамайващите цени на недвижимите имоти се удвояват. Дори и сегашната криза в брокерския бранш почти не смущава главозамайващото повишение на цените. В сегмента на високите цени от порядъка на над 1 млн евро досега не се е появявала финансова криза, казва Герхард Фелдман, говорител на брокерския съюз за Северна Германия. Непрекъснатият растеж на цените се дължи преди всичко на отслабващото предлагане. Също и всеобщата несигурност при акциите води до повишаване на цените на недвижимите имоти.

Инвестиция със сигурна стойност

”За клиентите закупуването на недвижимо имущество там е сигурна инвестиция”, отбелязва експертът Герхард Фелдман. Брокерът Денш подчертава, че роля играе също и фактът, че къща или жилище на остров Зилт е за купувача и един вид въпрос на престиж. Но все повече клиенти загърбват шумотевицата и типичната за остров Зилт сцена с нейните луксозни ресторанти и бутици и са насочват към други по-неподправени острови в Северно море, като например остров Фьор, добавя Оливер Денш.