След падането на Желязната завеса много продукти от комунистическата ера изчезнаха от магазините в Източна Европа, тъй като не бяха конкурентоспособни на внасяните от Запада продукти, пише Доминика Масликовски от ДПА.
Други символи на комунистическото минало обаче оцеляха, а някои дори успяха да заздравят позициите си през изминалите две десетилетия. Безхитростният външен вид или сладките спомени им помогнаха да запазят верността на клиентите си. Други, които бяха изчезнали, се завръщат на фона на манията за неща с колекционерска стойност. Завръщането им дава знак, че вече е минало достатъчно време, за да могат хората да погледнат с носталгия или хумор назад, към живота при комунизма.
В България шоколадовите вафли Морени и бонбоните Черноморец преживяха падането на комунизма. В съседна Румъния бисквитите Еуджения (Eugenia) в началото изчезнаха, но след това възкръснаха и сега отново са в продажба.
Парфюмът Пани Валевска (Panny Walewska), който все още може да бъде намерен в специализираните сайтове или в малки магазини, се продава в познатото синьо стъклено шишенце със златен женски профил. Ароматът припомня на някои от клиентите младостта им с наситения мирис на пудра и жасмин, посочва служителка на уебсайта spodladi.com, предлагащ близо 500 продукта от времето на комунизма.
Румънската автомобилостроителна компания Дачия, която произвежда първия си автомобил през 1968 г., а през 1999 г. е придобита от френската Рено груп (Renault Group), използва комунистическото си минало, за да привлича нови клиенти. Преди двадесет години Дачия бе свързвана с ръбести, грозновати коли. Днес името се радва на обновена, революционна слaва благодарение на реклама от 2008 година, представяща новия модел, Че Гевара, Ленин и Маркс и думите на Че: "Време е за още една революция".
Други комунистически продукти оцеляват, просто защото собствениците не се разделят с нещата си, докато те все още могат да се използват за нещо. Газовите бойлери от съветската ера, когато природният газ бе евтин, а безопасността на потребителя - не особено важна, все още се използват широко в съвременна Украйна.