Американският милиардер Джордж Сорос, натрупал богатството си от спекулация на валутния пазар, разкритикува действията на Евросъюза в Латвия и призова Европа да каже по-голяма помощ на съсипаната от рецесията балтийска република.
Натискът, упражняван върху латвийците да намалят държавните разходи при положение, че проблемът идва от частния сектор, е лоша политика, която трябва да се избягва, казва финансистът от унгарски произход в пространно интервю по шведското обществено радио.
Смятам, че страните от ЕС са в състояние и може да окажат по-голяма помощ на Латвия отколкото правят сега, добави Сорос. Икономиката на Латвия, която отбеляза бум през последните години, миналата година се срина и сега страда от най-тежката в ЕС рецесия от 18%.
ЕС отпусна 3,1 милиарда евро от заем от 7,5 милиарда съвместно с група международни кредитори, ръководени от МВФ. Фондът упражнява натиск върху Рига да спази първоначалните си ангажименти и да намали държавните разходи. Латвийското правителство отказа да девалвира националната валута и досега успя да съкрати бюджета с 325 милиона лата (462 милиона евро) вместо с 500, както предвижда споразумението за международния заем. Сорос подчертава, че ЕС трябва да окаже по-голяма помощ на страната, за да улесни съживяването на икономиката й.