Има опасност от "корекция" на фондовите пазари през последното тримесечие на 2009 година или през първото на 2010 година, тъй като възходящата тенденция, настъпила от март, е твърде бърза, предупреди американският икономист Нуриел Рубини в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл".
Според Рубини, цитиран от Франс прес, част от възходящата тенденция се крепи на конкретни икономически данни, но "тя настъпи толкова рано и толкова бързо според мен, че се откъсва от основните икономически фактори", уточнява известният икономист. "Пазарите се съживяват по V-образната схема и трябва да започна да си дават сметка, че има съживяване, което е по-скоро U-образно, така че през четвъртото тримесечие (на тази година) или през първото (на 2010 година) можем да станем свидетели на корекция", допълва Рубини, който е професор в Нюйоркския университет и стана известен с предвиждането на кризата на пазара за недвижими имоти и неговото сгромолясване.
Рубини, който си спечели прозвището "Господин Катастрофа" заради своя песимизъм, подчертава, че според него икономическото съживяване вероятно ще бъде "слабо" в САЩ, белязано от трайно високо равнище на безработицата, което той очаква да бъде доста над 10 на сто за известно време. "Безпокоя се същото толкова, та дори и повече за еврозоната и Япония", допълва Рубини, имайки предвид "институционалните блокажи" в тези страни.