Това става ясно от доклад на консултантската компания за недвижима собственост Knight Frank, който анализира недвижимото имущество, местоположението и нагласите на хората с лично състояние за над 500 млн. долара, цитиран от howmuch.net и Инвестор.

Съединените щати веднага изпъкват като най-предпочитана дестинация с 1830 души, избрали ги за свой дом. Това е почти четири пъти повече от тези в страната на второ място - Китай с 490 души. Причинат е, че при изготвянето на статистиката Хонконг (320 души) е вписан като отделно населено място, въпреки че от 1997 г. отново е под китайско управление. Но дори и заедно броят на милионерите отново не е и на половина на този в САЩ.

Третата позиция заема Германия с 430 души от най-богатия 0,001%, които са я предпочели за свой дом. Челната петица се допълва още от Япония (390 души) и Хонконг (320 души).

Сред първите десет страни изпъква и присъствието на Швейцария, която заема седмото място с 250 милионери.

От графиката става ясно, че най-богатите са концентрирани основно на три континента – Северна Америка, Европа и Азия. Какво обаче прави тези места толкова гостоприемни? Едно от възможните обяснения е, че всяка една страна с над 100 свръхбогати е демокрация с върховенство на закона.

Като изключения са посочени само Китай, както и Русия заради критиките на наблюдатели при провеждането на последните президентски избори в страната през март. Природните ресурси също позволяват на страни като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) да влязат в списъка.