Компанията на прочутата американска бизнес дама Марта Стюарт, която излежа 5-месечна присъда за злоупотреба с вътрешна информация през 2005 година, но остана в класацията на американското списание "Форбс" на милиардерите в света за същата година, планира да придобие правата за телевизионните предавания "Същността на Емерил" и "Животът на Емерил", в които се дава толкова подробна информация по кулинарни въпроси, че е излишно да се губят часове в четене на готварски книги. Групата на Марта Стюарт на направи никакви коментари снощи по повод подготвяната сделка.
Основателката на компанията Марта успя през 2001 г. да избегне финансови загуби от 45 673 долара, продавайки всичките си 3928 акции от биофармацевтична компания само ден преди те да се сринат с 16 процента. През 2004 г. срещу нея бяха повдигнати обвинения в злоупотреба с вътрешна поверителна информация. Тя се призна за виновна през септември 2004 година и влезе в затвора, където излежа 5-месечната си присъда.
През март 2005 г. бизнес дамата излезе от затвора и още 5 месеца бе под домашен арест с електронна гривна на глезена. Тя трябваше да плати 30 000 долара глоба и да напусне шефския пост в компанията Марта Стюарт ливинг омнимедиа. Р
Марта продължава да води няколко шоу предавания в радиото и телевизията. През октомври 2005 година тя пусна на пазара книгата си "Правилата на Марта" ("The Martha Rules"), посветена на поставянето на начало на нов бизнес. През септември 2007 г. Марта Стюарт ливинг омнимедиа обяви споразумение за партньорство с И енд Джей Гало уайнъри (E. & J. Gallo Winery) за пускане на вино с марката "Martha Stewart Vintage". През януари то се появи на пазара с цена 15 долара за бутилка.