Това съобщиха от правителствения пресцентър. Били са обсъдени развитието на газовите проекти на територията на България.

Премиерът е запознал Браун с развитието на проекта за изграждане на европейски газоразпределителен център „Балкан“. Той е посочил, че бъдещ добив от блок „Хан Кубрат“ в Черно море е един от вариантите за диверсифициране на източниците.

Андрю Браун потвърди намерението на "Шел" да започне сондажите в блока до края на тази или в началото на следващата година. Разрешението за търсене и проучване на компанията беше дадено от Министерския съвет през октомври 2015 г. и според предварителни проучвания на компанията, очакванията им са за намиране на находища на петрол, но има данни и за природен газ.

Увеличаването на местния добив е едно от водещите условия за гарантиране на нашата  енергийна сигурност и независимост. Представителят на "Шел" поздрави Бойко Борисов за ротационното поемане на председателството на Съвета на Европейския съюз и му пожела успех по приоритетните теми.