Китай не е толкова страшен.
Цените в Китай не бяха актуализирани от края на 80-те, а новите данни през 2007 г. показаха, че храната, наемите и т.н. са далеч по-скъпи, отколкото е било отбелязвано в официалните документи. Това значи по-ниски реални заплати в Китай и по-малък размер за реалната китайска икономика.
Китай е далеч по-далеч от световното икономическо лидерство, отколкото някои мислеха преди. Още повече, бедността в Китай си остава сериозен проблем. 300 милиона работещи китайци печелят по-малко от един долар на ден - приблизително колкото е цялото население на САЩ. Така че предвид слабостта на китайската икономика, може да се окаже, че юанът не е чак толкова надценен.
Не само кредиторите са виновни.
Много се е говорило за „хищническото отпускане на кредити", но всъщност по-големият проблем може би е „хищническото теглене на кредити". До 70% от ранните фалити по кредити са се получили от подправени данни във формулярите за искане за теглене на кредити. В изследването, стигнало до горния резултат, са прегледани над три милиона кредита в периода между 1997 до 2006 г., повечето през 2005 и 2006. Вероятността подправянето на данни във формулярите да е свързано с фалит е пет пъти по-висока по сравнение с нормалното.
В някои случаи кредитополучателите откровено са лъгали за доходите си, например посочвайки пет пъти по-високи цифри. Други са фалшифицирали документи на компютър. Твърде често служителите в ипотечните компании са си затваряли очите за подобни неща, вместо да настояват за подробна документация за активи и заплати - докато цените на недвижимите имоти са се вдигали нагоре, това просто не е мятано за нужно.
Тоест много от хората, които сега губят жилищата си, са извършили измама. Когато дадена ипотека завърши с фалит, много вероятно е да е имало някаква измама във формуляра. Безработицата в САЩ бе ниска през последните две години и очакванията за бъдещето бяха светли.
В музиката основен е хардуерът.
През 2007 г. продажбите на албуми паднаха с 15.3% спрямо предходната година. Икономистите не знаеха дали дигитализацията ще помогне или ще попречи на пазара на музика. Според някои, голямото предлагане на заглавия и лесния достъп до тях чрез Интернет трябваше да накара хората да купуват повече. През 2007 г. стана ясно - хората предпочитат да купят онлайн любимата си песен от албума, вместо да купят целия албум.
Бяха продадени повече дигитални сингъли, но това не значи повече печалби за музикантите и дори за музикалните компании. Парите бяха прибрани от производителите на хардуер, на първо място от Apple с iPod. Компанията на Стив Джобс продава музиката наистина евтино, убедена, че повече музика означава и повече търсене на iPod.
А що се отнася до пиратството, надали споделянето на музика в компютърни мрежи е главният проблем. По-скоро се „пекат" дискове и се разпространяват насам и натам, срещу което музикалните компании не са измислили добър бизнес модел, за да могат да извличат пари и оттук.
Смъртоносният студ.
Вълни от изключително студени въздушни маси водят до смъртта на 700 американци всеки ден. Горещите вълни може би се радват на по-активно медийно отразяване, но се потвърди, че студеното време оказва много по-силно влияние върху човешката смъртност. Повече хора умират в студено време, отколкото при умишлени убийства.
Когато пенсионерите се преместят в по-топъл регион, техните жизнени очаквания се покачват значително. На практика 8 до 15 процента от увеличението на жизнените очаквания на американците през последните 30 години идва от хора, преместили се в по-топъл климат.
Общото в тези разнопосочни открития е внимателното използване на данните и интерес към главоблъсканиците и проблемите на реалния свят. Каквато е тенденцията в професията от 90-те, през последните 12 месеца нямаше някакъв по-значителен напредък в чистата теория.
Много от водещите дискусии в икономическата наука останаха неразрешени. Ние все още не сме сигурни в това какво насърчава неравенството на доходите. Обикновено се цитира глобализацията и способността да се продава на целия свят, но скокът в най-високите доходи изглежда не идва в най-глобализираните сектори. Също така не сме сигурни дали 2008 г. ще ни донесе рецесия или бавно, но продължаващо нарастване.
Знанието е нещо чудесно, но понякога да разберем, че не знаем нещо, е форма на разбиране. Така че пазете се от едноръкия икономист, понякога добрият икономист може да използва две или дори три и повече ръце.