Крайбрежните райони представляват едва 7% от територията на Испания и въпреки това там живее 44% от населението на страната. В някои райони до 75% от крайбрежната ивица е плътно застроена като по-голямата част са хотели предназначени за 48-те милиона туристи, идващи в Испания всяка година.
"С години хората си мислеха, че могат да строят където си пожелаят по крайбрежието. Това мислене трябва да бъде променено", казва Мария Хосе Кавалеро от Грийнпийс. Ляво ориентираното испанско правителство признава проблема и подчертава, че само през тази година са били разрушени 665 незаконни хотела и жилищни сгради.
Опазването на околната среда има все по-голяма маркетингова тежест в страна като Испания, където 10% от БВП се пада на туризма. "С все по - евтините туристически услуги в други европейски страни ние трябва да предложим нещо повече на нашите гости, а именно естествена и непокътната природа, добро обслужване и ненатрапваща се, изградена с вкус инфраструктура", казва Марк Стъклин, президент на консултантската компания Spanish Property Insigh. Според испанския 'Закон за крайбрежието' от 1988г., държавата притежава точно 106 метрова ивица от бреговата линия. Първите шест метра до морето са предназначени за пешеходци, докато останалите 100 метра са за общинска инфраструктура, но не и за частни строежи. Технически, частните постройки, изградени в 106 метровата зона по бреговата ивица, подлежат на разрушаване, докато хиляди други се считат за незаконни поради нарушаване на общински устройствени планове, включително и комплексът Банана Биич в Марбела.
Със съкращения