Такова разрешение се дава за първи път от над две десетилетия, отбелязва Асошиейтед прес.

Организации за защита на околната среда се противопоставят на офшорните сондажи в арктически води, тъй като промишлената дейност може да навреди на полярните мечки, моржовете, тюлените и застрашените китове, които вече са в опасност заради затоплянето на климата и намаляването на полярните ледове.
Според природозащитниците петролните компании не са показали, че могат да почистят евентуални разливи в северните ледовити води.

Според Ройтерс разрешението е било дадено, едва след като компанията е поправила ледоразбивача "Феника", който превозва оборудване за сондажите. Преди близо месец компанията получи ограничено разрешение за сондажни дейности "само в горните секции на кладенците".

Shell правеше сондажи в Чукотско море през 1989-1990 години и откри природен газ, както и данни за наличие на петрол. Сега компанията се надява да открие в района голямо петролно находище.

Ледоразбивачът има две важни задачи в програмата за търсене на петрол в Арктика - той трябва да осигури безопасното придвижване на петролните платформи при поява на ледове и превозва "тапи" за херметизация на кладенците при евентуално изтичане на петрол заради авария или други непредвидени събития.

Според изчисления на Геоложката служба на САЩ в Арктика има все още неоткрити петролни находища с общи запаси от 90 млрд. барела технически добиваем петрол, което се равнява на 13 процента от световните неразработвани резерви от черно злато.