В момента текат последни договорки между вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и земеделския министър Десислава Танева, тъй като системата ще се приложи първо за земеделските работници, съобщава „24 часа".

Експерти от ведомството на Калфин, които работят по промените, обясняват, че целта е новите договори да се използват за брането на черешите от следващия месец. В края на седмицата трябва да бъдат представени промени в Кодекса на труда. Те са необходими, за да влезе системата в сила.

Държавата ще продава кочаните с трудови договори на работодателите в селското стопанство. Цената ще е стойността на данъка и осигуровките, които ще се дължат за земеделския работник. Работодателите ще откъсват толкова квитанции, колкото покриват надницата на работника.

Вероятно всеки договор от кочана ще е за твърда сума. От социалното министерство обясняват, че кочаните с договори ще представляват система за почасово заплащане в селското стопанство. Калфин заговори за нея още след встъпването си на поста в края на миналата година.

Смята се, че кочаните с дневните трудови договори ще улеснят работодателите. Те в различните етапи от земеделската работа имат нужда от различна по брой и специализация работна ръка. В същото време, закупувайки кочаните с договорите, земеделските фирми ще са изрядни към работниците и бюджета.

Трябва да е ясно платените при закупуването на кочана осигуровки точно за колко работници са разпределени. Именно заради това се работи и по система за обратно отчитане.

Ивайло Калфин планира да въведе и ваучери за почасово наемане на домашни помощници, гледачки на бебета и възрастни хора и майстори за дребни ремонти. Основа за тях ще станат именно дневните трудови договори.