При определени обстоятелства има реална опасност купувачът да се прости с придобивката, за да бъдат покрити дълговете на продавача.
Ако някой купи апартамент или кола от лице, което има големи задължения към митници, данъчни, АДВ и др., въпросните ведомства могат да поискат сделката да бъде обявена за недействителна. Развалянето на продажбата се прави от съда, ако дълговете са установени преди продажбата и ако купувачът е знаел за задълженията, т.е. той е съпруг, родител, дете, брат или сестра на длъжника.
Ако това стане, имотът се отнема от купувача. Той може да си потърси парите от продавача и ако се наложи, да си ги върне с помощта на съдебен изпълнител. Много често обаче в договорите се вписва цена, по-ниска от реалната, за да се спестят данъци и такси. Тогава има опасност при анулиране на сделката и водене на дело купувачът да си върне само документираната сума, а не платените в действителност пари, обясниха нотариуси пред "Сега".
Рядко пристъпваме към такива действия, но те не са изключени, обясни Станислав Христов, директор на Главна дирекция "Публични изпълнители" към АДВ. Най-често агенцията разпродава имоти, които длъжници са прехвърлили на свои близки на ниски цени само и само да избегнат плащането на дълговете си към държавата. Няма опасност за купувача, ако се установи, че той е добросъвестен и не е имало как да научи за борчовете. По-трудно ще е човек да запази покупката си, ако в момента на продажбата върху нея вече е бил наложен запор (или възбрана). Дали има възбрана върху даден имот може да се провери в имотния регистър към Агенцията по вписванията. Нотариуси от Пловдив обаче се оплакаха, че там справките се бавят по около 8 работни дни.
Запорът върху автомобил по принцип се вписва в регистъра на КАТ и докато не се вдигне, промяна в регистрацията не може да се направи. Затова от АДВ съветват гражданите да спазват 14-дневния срок и бързо да регистрират возилото след покупката.
ПРОЦЕДУРИ
При сключване на сделката пред нотариуса продавачът задължително декларира писмено, че няма непогасени дългове за данъци, мита или осигуровки. Ако излъже, лицето носи наказателна отговорност, а купувачът няма да бъде ощетен, ако докаже, че е добросъвестен. В данъчната оценка пък има данни за наличието или липсата на неплатени данъци върху конкретния имот.