Промяната на цената на природния газ от 1 юли 2012 г. ще зависи основно от промяната в курса на долара, съобщават от газовото дружество "Булгаргаз". В съответствие с изискванията на Закона за енергетиката, "Булгаргаз" в едномесечен срок преди подаване в ДКЕВР на заявлението за изменение на действащите цени за всяко тримесечие, следва да го оповести в средствата за масова информация.

При подписване на споразуменията за договореното с "Газпром" намаление на доставните цените на природния газ със средно 11,1 процента, осреднената цена на входа на газопреносната мрежа ще се доближава до действащата цена през второто тримесечие на 2012 г., посочват от "Булгаргаз". Отстъпката бе договорена от министър Добрев при посещението му в Москва и важи до края на годината, когато изтича газовия договор.

Ето защо прогнозната цена на природния газ за третото тримесечие на 2012 г. ще се влияе основно от курса на лева спрямо щатския долар. Отклонението от съотношението 1 долар да е равен на 1,47728 лева, което е използвано при утвърждаване на сега действащата цена 699,10 лв. на 1000 куб. метра газ, ще формира очакваната прогнозна цена на природния газ за третото тримесечие на 2012 г., посочват от газовото дружество. Към днешна дата левът се търгува на нива над 1.52 лв. за долар. По-високият курс на щатската валута е предизвикан от слабото евро, за което е вързан лева, при влизането ни във валутен борд. Прогнозите са еврото да продължи да поевтинява с оглед евентуално излизане на Гърция от Еврозоната и сложната ситуация в Испания и Португалия.

Окончателното предложение на "Булгаргаз" ЕАД за цената на природния газ от 1 юли 2012 г. ще бъде оповестено при внасяне на предложението в ДКЕВР на 11 юни 2012 г., съобщават от "Булгаргаз".