Така негативните тенденции в търговията с РС-та от началото на 2011 г. се потвърдиха и през четвъртото календарно тримесечие,  съобщиха от IDC,цитирани от БГНЕС.
Пазарът на преносими компютри спадна с 11.2% на годишна база през четвъртото тримесечие, а най-търсени бяха модели с цени под 800 лева. Въпреки няколко големи доставки в публичния сектор, настолните компютри регистрираха спад от 20.0% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2010 г.
За цялата 2011 г. РС пазарът се срина с 16.6% и падна дори под нивата на 2007 г. Преносимите компютри бяха по-засегнати със спад от 18.8% през 2011 г. и дори евтините оферти и непрекъснати промоции не успяха да привлекат повече клиенти от 2010 г.
Пазарът на настолни компютри се понижи само с 10.2% през 2011 г., но търсенето все повече се измества към преносимите компютри.
На този етап таблетите не оказват сериозно влияние върху продажбите на компютри в България, защото цените им са все още високи за родния потребител. За сравнение РС пазарът в Централна и Източна Европа нарасна със 7,3% през 2011 г., а повечето страни в региона вече втора поредна година са на ръст.
"Прогнозата за 2012 г. е по-скоро песимистична, коментира Евелин Стоев, старши анализатор в IDC. – Очевидно е, че и домашните потребители, и бизнесът ще започнат да купуват повече компютри след като се уверят, че икономиката еднозначно излиза от кризата. Позитивен сигнал може да даде правителството с ускорено въвеждане на електронно правителство, но все още предстои да видим резултати в тази насока."