Това заяви Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, цитиран от Агенция „Фокус”.
Докладал обясни, че на 28 февруари ЧЕЗ ще оповести официалната си позиция по въпроса за цената. От НЕК вече поискаха електричеството да поскъпне с 4.5%, а ЕРП се гласят за поскъпване от 10%, заради високите им разходи през тежката зима. От ДКЕВР прогнозират поскъпване със 7-8%.

„Много са важни инвестициите на електроразпределителните дружества. Виждате колко е важно да сме способни да осигурим сигурност на доставка, особено в такива метеорологични условия”, подчерта Докладал. Той заяви, че в тази връзка на 21 февруари ЧЕЗ организира кръгла маса на тема, свързана с критична инфраструктура в София. „Много е важно да има баланс в системата, да се развива цялата система балансирано в полза на потребителя”, отбеляза Докладал. Той посочи, че плановете на ЧЕЗ са в периода от юни 2011 г. до юни 2012 г. да инвестира 111 млн. лв. в модернизация на електроразпределителната мрежа. Допълнително са отделени 80 млн. лв. за инвестиции във възобновяеми енергийни източници – фотоволтаични паркове например.

Изпълнителният директор на ТЕЦ „Варна” Камен Бошнаков заяви, компанията ще поиска регулярното увеличение на цената на електроенергия. Подчертавам на електроенергия, а не на разполагаемост, защото ние и в момента имаме икономически загуби от продаване на електроенергия, категоричен бе той. ТЕЦ Варна е 100% собственост на ЧЕЗ и бе включена в действие покрай миньорската стачка.

На въпрос дали ЧЕЗ има интерес към закупуване на миноритарния дял от електроразпределителните дружества в Северозападна България Докладал заяви, че от компанията внимателно анализират ситуацията, но на този етап още нямат решение. Активно сътрудничим с държавата и институциите при подготовката на приватизация на дяла от 33%, допълни Докладал. Той посочи, че не е на дневен ред оттеглянето на ЧЕЗ от пазара на електроразпределителните дружества в България. Държавата вече продаде дяловете си в ЕВН за 90 млн. лв., а предстои и продажбата на тези в ЧЕЗ и Е.ОН.
На въпрос дали Чешката Република има намерение да приватизира компанията ЧЕЗ чешкият посланик Павел Вацек посочи, че няма информация за подобни планове.

Докладал заяви още, че ЧЕЗ внимателно следят развитието на цялата ядрена енергия в Европа и допълни, че засега няма информация за интерес в инвестиране в АЕЦ „Белене”. Аз нищо не изключвам, но не е на дневен ред този въпрос, заяви Докладал. По принцип подкрепяме бъдещото развитие на ядрената енергетика като сигурен източник на енергия, допълни той.