Сред арестуваните са бившият президент на "Олимпус" Цуйоши Кикукава, бившият изпълнителен вицепрезидент на корпорацията Хисаши Мори и бившият й одитор Хидео Ямада.

Те са отведени за разпит в окръжната прокуратура на Токио, съобщава в интернет изданието си деловият всекидневник "Никей".

Мори и Ямада са заподозрени, че са ръководили схема за прикриване на инвестиционни загуби в "Олимпус" в размер на почти 100 милиарда йени (1,29 милиарда долара).

Със загубените суми са били придобивани нови активи.

Скандалът около компанията избухна есента на миналата година, когато тогавашният изпълнителен директор Майкъл Уудфорд изнесе данни за злоупотреби и измами в компанията и беше уволнен.
Това доведе до по-голямо обезценяване на книжата на фирмата. Японските регулаторни органи започнаха разследване по сделките за сливане и придобиване, в които е участвала компанията.

От "Олимпус" обявиха, че Уудфорд е отстранен "заради сблъсък в стиловете на управление между него и останалата част от мениджмънта" и неразбиране от негова страна на японския начин на работата.
Пред Би Би Си Уудфорд заяви, че е уволнен, защото изпратил писмо на членовете на борда и старшите съдружници в Ernst&Young с доклад, в който се потвърждава, че "Олимпус" са платили 687 млн. долара на неизвестни лица на Каймановите острови.
От компанията се заканиха да предприемат законови мерки срещу него за издаване на конфиденциална информация след уволнението му.