Страните от Г-7 се споразумяха да ускорят развитието на енергетиката от възобновяеми източници и призоваха за ограничаване на потреблението на природен газ, поставяйки си за цел да се ускори и отказът от изкопаемите горива, съобщи в изявление днес групата на седемте най-развити икономики в света, цитирана от Ройтерс и БТА.

Макар да признават необходимостта от намаляване на потреблението на природен газ, те заявиха, че инвестициите в сектора могат да спомогнат за преодоляване на евентуален недостиг на електроенергия, се казва в изявлението.

Ресорните министри от Г-7 се събраха в японския град Сапоро за двудневни заседания по въпросите на климата, енергетиката и политиката в областта на околната среда.

Възобновяемите източници и енергийната сигурност станаха още по-належащ въпрос след нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Страната домакин Япония, която задоволява енергийните си нужди почти изцяло от внос, иска да запази втечнения природен газ (LNG) като преходно гориво поне още 10-15 години.

"Ще увеличим драстично електроенергията, произвеждана от възобновяеми източници", посочват в изявлението си министрите, ангажирайки се колективно да увеличат капацитета на офшорните вятърни централи със 150 гигавата до 2030 г., а капацитета на слънчевата енергия - до над 1 терават.

Участниците в срещата се споразумяха също да ускорят постепенния отказ от изкопаеми горива, при чието изгаряне не се прилагат технологии за улавяне и складиране на емисиите от въглероден двуокис (СО2), така че те да бъдат сведени до нула в енергийните системи най-късно до 2050 г.