Цените на петрола се повишиха в днешната азиатска търговия и се отправиха към първия си седмичен ръст от два месеца. Котировките на черното злато поеха по възходяща посока, след като Международната агенция по енергията (МАЕ) ревизира нагоре прогнозата си за глобалното търсене на петрол през идната година, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се покачиха с 40 цента до 77,01 долара за барел. Американския лек суров петрол поскъпна също с 40 цента до 71,98 долара за барел.

И двата бенчмарка са на път към скромно седмично повишение, за което помогнаха и сигналите от Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, което сигнализира, че вероятно ще започне намаляване на лихвените проценти през 2024 година, допълва БТА.

"Цените на петрола може да нараснат с оглед на търсенето, поради подобрените условия на ликвидност след рязката промяна на тона на УФР", каза Келвин Уонг, анализатор в "Оанда корпорейшън" (Oanda Corporation).

Световното потребление на петрол ще нарасне с 1,1 милиона барела дневно през 2024 г., обяви МАЕ в най-новия си месечен доклад. Прогнозата е със 130 000 барела дневно над предходната оценка на организацията.