Страните от Европейския съюз запазиха целта делът на възобновяемите източници да достигне до 2030 г. 40 процента от енергийния микс, предаде Франс прес.

Решението бе взето на среща на министрите на енергетиката на държавите от ЕС в Брюксел вчера въпреки призива на Европейската комисия за по-големи амбиции в тази сфера на фона на войната в Украйна.

В средата на миналата година ЕК предложи делът на възобновяемите източници от енергийния микс да бъде увеличен до 2030 г. до 40 процента от 32 процента сега. През май тя призова целевото равнище да бъде повишено до 45 процента, за да бъде намалена по-бързо зависимостта на съюза от вноса на петрол, газ и въглища.

Русия, която през февруари нахлу в Украйна, е основен доставчик на въглеводороди за ЕС.

Министрите на енергетиката на страните членки не постигнаха съгласие по въпроса за повишаването на дела на възобновяемите източници, но в същото време подкрепиха друго предложение на Европейската комисия - да бъде ускорено издаването на разрешителни за "зелени мощности". Договореният компромис предвижда във всички държави да бъдат създадени специални зони, благоприятстващи въвеждането в експлоатация на възобновяеми източници, пише БТА.

"Ускоряването на внедряването на възобновяеми енергийни източници е най-добрият начин да станем независими от руските въглеводороди и да допринесем за постигане на климатичните цели", каза чешкият ресорен министър Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС.