Развитието на европейските цени на електроенергията и газа в домакинствата през юни 2022 г. представят в поредното си проучване VaasaETT и двама водещи европейски органи на енергийния пазар Energie-Control Аustria и унгарският орган за регулиране на енергетиката и комуналните услуги (MEKH).

В проучването, публикувано всеки месец от организацията се проследява развитието на цените на електроенергията за бита в разпределението без данъци в европейските столици. Новото изследване показва развитието цените на енергията за домакинствата за периода без данъци за периода между януари 2009 г. и месец юни 2022 г. - проследява се цената на електроенергията и газа за крайни потребители в 33-те европейски столици към 1 юни 2022 г.

При разглеждане на средните стойности на цените за крайни потребители, както за електроенергията, така и за газа, се наблюдават промени: спрямо година по-рано или юни 2021 г., сметките за ток във всички столици на ЕС са се увеличили с 42%, докато тези за газ са скочили със зашеметяващите 83%.

14% e увеличението на цената на електроенергията за бита в Хелзинки, колкото и в Талин; 5% е нарастването в Никозия, Париж и Стокхолм; 4% в Рим.

11% спад е отбелязан в Амстердам (с който в изследването е включена Нидерландия - б.р.), 7% в Берлин, 6% в Осло, 4% във Виена, 2% в Атина.

25% увеличение на цената на газа за бита в Любляна; 8% в Берн, 7% в Берлин, 6% в Прага.

И отново най-голям е спадът в Амстердам - 14%, 9% в София поради намаление на енергийната компонента (както и в Амстердам); 8% в Атина и Брюксел, 4% в Париж и Виена.

При коригиране към стандартите на покупателната способност (PPS) във всяка страна, картината се променя коренно, както при цените на електроенергията, така и при цените на газа, установява още изследването. PPS е изкуствена обща референтна валута, която елиминира различията в общото ценово ниво между страните.

Като цяло резултатите показват, че пазарните сили представляват около 60% от цената за крайния потребител, както за електричеството, така и газ, докато националните фискални и регулаторни елементи са отговорни за останалото 40% през тарифите за разпределение, енергийни данъци и ДДС. Настоящата енергийна криза доведе до значително увеличение на средния енергиен компонент в столиците на ЕС, който преди представляваше около 40% от цената за крайния потребител преди година - през юни 2021 г.

3e-news.net