Швейцария може да се окаже принудена да премине към прекъсвания на електрозахранването за по няколко часа, ако има недостиг на енергия тази зима, заяви Директорът на Асоциацията на швейцарските електроснабдителни дружества (VSE) Михаел Франк, цитиран от местните медии.

"Планираме поетапно да въвеждаме все по-строги мерки за пестене на енергия, ако е необходимо", каза той.

Първоначално те ще бъдат доброволни, след което ще бъдат въведени ограничения за осветлението на витрините и улиците, а след това правителството може да изиска от около 30 000 компании да спестят до 30% от електроенергията си", допълни Франк. Той смята, че тези мерки ще помогнат за намаляване на потреблението на електроенергия в страната с една четвърт.

В краен случай отделни региони ще бъдат изключвани от мрежата за периоди от по четири часа.

Рискът от недостиг на електроенергия е реален и голям, заяви Михаел Франк. Ето защо всеки трябва да даде своя принос още днес и да консумира по-малко електроенергия. "Всеки киловатчас е от значение", казва Франк. Населението може да пести електроенергия сега, например като намали потреблението на топла вода, или от есента, като се отоплява по-малко.

Но швейцарците все още не са обезпокоени от повишените цени. За разлика от Германия, потреблението на електроенергия не е намаляло.

Първата стъпка на Федералния съвет е да призове хората да пестят. Бастиан Шварк, ръководител на отдел "Енергетика" в Националния съвет за икономическо снабдяване, заяви, че дори намаляването на температурата на отопление би имало ефект. Настройването на отоплението само с един градус по-ниско вече е от значение.

Очаква се тези призиви да намалят потреблението на газ в Швейцария с около пет процента, каза Шварк. Ако това не е достатъчно, се планира да се поръча преобразуването на т.нар. системи за двойно гориво от газ в петрол.

Ако е необходимо, могат да бъдат въведени и задължителни разпоредби за температурите в обществени сгради или офиси.

Понастоящем се изготвят предложения за тази цел, които ще бъдат представени на вниманието на Федералния съвет. Квотна система - четвъртият етап от плана - се предвижда само ако другите мерки са изчерпани и нямат достатъчен ефект.

Подобни мерки се планират и за електроенергията.

Според Урс Майстер, главен изпълнителен директор на Швейцарската федерална комисия за електроенергия (Elcom), сигурността на доставките в Швейцария в момента е гарантирана. Въпреки това поради войната в Украйна и свързаното с нея възможно прекъсване на доставките на газ в Европа, както и поради спирането на атомните електроцентрали във Франция, доставките на електроенергия може да бъдат напрегнати през предстоящата зима.

Ако газът от Русия продължи да постъпва в Европа, той смята, че опасността от недостиг е доста малка. "Но ако зимата стане много студена, потреблението на електроенергия ще се увеличи в цяла Европа." Особено Франция, където има много електрически отоплителни уреди, ще се нуждае от много електроенергия. Тогава Швейцария също може да се сблъска с недостиг.

Според Михаел Франк би било погрешно да се паникьосваме сега. "Но когато кризата настъпи, всички ние ще бъдем сериозно засегнати.