С две изречения, закриваме енергетиката си без обществено обсъждане, без изградени алтернативи. Това каза инж. Радослав Михайлов, изпълнителен директор на "Топлофикация Враца" във връзка със заявеното намерение в Плана за възстановяване и устойчивост за намаляване на емисиите с 40%.

"Съвсем скоро един народен представител каза, че в най лошия сценарий, ако нямаме собствено производство на енергия, ще си внесем от Гърция или околните страни. Не знам дали някой си дава сметка каква е разликата между това да произвеждаш и изнасяш и това да внасяш. Газовите централи също купуват въглеродни емисии. Днес е ред на въглищните централи, утре ще бъде нашият. По пътя на бързо хвърлените идеи на някои може да му хрумне и парно под Дунава от Румъния да идва във Враца. Наслушахме се на телевизионни енергетици, които и един ден не са изкарали в централа. Обезверен съм от липсата на визия в сектора и реална оценка на значимостта му за икономиката."

Искате да кажете, че на някого може да му хрумне идеята да закрива топлофикациите в страната?

Не знам защо се изненадвате. Зелените отдавна имат такива желания. Според тях светът се саморазрушава от наличието на всяко производство, което не е базирано на слънце, вятър и вода. Не виждам с такова настървение да коментират дори последствията от войните, които се водят по света, глада и нищетата. Ако поговорите обаче с истински еколог, ще разберете, че тези технологии не са безспорни. Първо, за производството им се използва цялата менделеева таблица, второ, нарушава се пътят на прелетните птици, почвата под фотоволтаиците изгаря и се искат десетилетия след тях да може да вирее, каквато и да е култура... За това аз смятам, че разковничето е в баланса. Нека се трансформираме, да имаме подкрепа, за да внедрим най-добрите технологии и да бъдем умерени в плановете си, а не с лека ръка от днес за утре да режем на скраб фабрики, които ни гарантират енергийната сигурност.

Какво трябва да направи българската държава според Вас? Виждате, че ние следваме европейските правила.

Държавниците в българската държава трябва да застанат зад цялостна визия, изградена с участието на българските експерти. Не е все едно дали първи, или последни ще си затворим енергетиката. Дори тълкуването на европейските правила не е еднозначно. Съвсем скоро говорихме за такъв пример и се оказа, че превеждайки една наредба, ние я разширяваме, задушавайки икономиката си. Всички европейски държави ще ни похвалят ако закрием енергетиката си и внасяме от тях. Въпросът е ние това ли искаме? Опасявам се, че скоро на някого наистина ще му хрумне да бъдем първата страна без газови централи и ще се превърнем в зеления оазис на Европа. По същество тази цел не ни е чужда. Населението на България ще намалява с всяка изминала година, защото работещите ще имат все по-малко алтернативи. България обаче не е територия, а суверенна държава и държавниците й трябва да мислят държавнически.

Вие ще подкрепите ли протест на въглищните централи?

Да разбира се, но аз мисля, че колегите правилно са се обърнали за помощ в тази ситуация към президента Румен Радев, защото той е разумен и балансиран политик. Мисля, че и той си дава сметка, че с тези 2-3 изречения се застрашава националната сигурност. Много се надявам да следват решения, а не кризи.