"Природен газ, необходим за потреблението в страната, няма - крайно време е да кажем, че царят е гол". Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

По думите му през изминалата седмица сме били свидетели на "доста несполучлив опит на вече бившия председател на КЕВР да обясни как ще бъдат отнети дължимите количества природен газ, необходими за "Топлофикация София", заради просрочени задължения - нещо, което не е вярно". "Разликата от грешните сметки или прогнози на КЕВР" и реалната цена на газа, която плаща "Топлофикация София", е недовзет приход, който трябва да бъде компенсиран, настоя той.

"Цялата тази разлика е за сметка на дружеството - върху нея се начисляват лихви и се получават дължими от държавата, заради решенията на КЕВР, 350 млн. на "Топлофикация София", защото тя е най-голямата в страната и има над 1 млн. потребители", категоричен беше Георгиев и продължи: "В същото време дългът на дружеството, което има да взема от държавата, е 328 млн. - тоест "Топлофикация София" е на плюс 20 млн. заради неудачната политика на КЕВР."

Според него всичко това означава, че "проблемът не е, че "Топлофикация София" има задължения, защото такива няма в този размер, а няма газ".

Георгиев отбеляза, че не вярва на обещания, защото през изминалите 6 месеца правителството е трябвало да се справи с този проблем.

"Проблемите, които решаваме, са ежеднение и извънредните такива налагат адекватни мерки. Такива от правителство по отношение на София не видяхме. Случилото се с внушенията, че ще спрат газа на София, е един от най-фрапиращите примери за това", допълни Георгиев.