В петък през газов хъб "Балкан" са изтъргувани общо 60 000 мегаватчаса синьо гориво, от които 37 400 от "Булгаргаз".

Това заяви в "Говори сега" по БНТ изпълнителният директор на "Булгартансгаз", който е собственик на хъб "Балкан" - Владимир Малинов във връзка със скандала със сделките за търговия на газ с Румъния. Във въпросния ден "Булгаргаз" е сключил 18 сделки, допълни той.

Малинов коментира, че според действащия еврорегламент всеки ползвател на преносната мрежа е длъжен да поддържа балансовото си портфолио близко до нулата - тоест, не трябва да има големи излишъци синьо гориво, нито голям недостиг.

Той заяви, че технологично е възможно дадена сделка да се случи и за под 3 секунди, а дали има данни за извършени нередности трябва да установят компетентните органи.

"Става въпрос за софтуерен продукт, който дава възможност на купувачи и продавачи да срещнат офертите си абсолютно анонимно. Всяка страна може да пусне оферта "купува" или "продава" и всяка може да е активна или пасивна." - обясни Малинов.

Директорът на "Булгартрансгаз" допълни, че няма как да се продаде количество само азерски или само руски газ, тъй като цялото синьо гориво, съхранено в Чирен, се смесва в т.нар. газов микс.

Към момента потреблението на газ в България достигна 3,5 млрд. кубически метра, което е абсолютен исторически пик за последните 10-ина години, допълни той.

Дружеството участва в изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис, който трябва да е готов до началото на 2024. За него "Булгаргаз" е резервирал капацитет за 500 млн. куб. метра за над 10 години. Очакват се доставки на втечнен газ от САЩ, Катар, Египет и др.

Разработват се и водородни трасета като едно от тях минава през Маришкия басейн. Освен пренос на водород, те ще допускат и смесен пренос на газ и водород. Планира се да влязат в експлоатация през 2026.