Съветът на ЕС прие на писмена процедура регламента за извънредна интервенция във връзка с високите енергийни цени, съобщи БНР.

В него се залага общо намаление на бруто потребление на ток от 10 на сто и задължителна редукция с 5 на сто по време на пиковите часове.

Предвижда се също въвеждане на таван на доходите от 180 евро за мегаватчас за производителите на ток, в т.ч. и посредниците, които използват т.нар. "инфрамаргинални" технологии като възобновяеми източници, ядрена енергия и лигнитни въглища.

Страните членки постигнаха съгласие за въвеждане на временна солидарна вноска от печалбите на дружествата, преработващи суров петрол, природен газ, въглища и рафинериите. Държавите ще могат да пренасочват тези вноски в помощ на домакинствата и фирмите за смекчаване на последствията от високите цени на тока на дребно.

Мерките ще влязат в сила от 1 декември т. г. и ще важат до края на следващата, а ограниченията в потреблението - до края на март.

Регламентът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС скоро и ще влезе в сила на следващия ден.

Предупреждения за 3-часов режим на тока във Великобритания

Във Великобритания от Националното електрозахранване предупредиха, че шансовете за недостиг на газ през зимата се увеличават и е възможно на места да бъде въведен режим на тока.

Тричасов режим на тока може да постигне британските домакинства през зимата, ако Владимир Путин прекъсне руските доставки на газ, предупредиха от Националното електрозахранване.

Ако се стигне до тази мярка, потребителите в някои части на страната ще бъдат предупреждавани един ден предварително. Ако се стнигне до спиране на тока, това ще става, когато има най-голямо потребление - рано сурин или по-вероятно във вечерните часове между 16 до 21 часа.

С режима се цели да се намали консумацията на електричество с 5%. Спешният план трябва да бъде одобрен от крал Чарлз III по препоръка на министъра на икономиката.

От компанията обаче уточняват, че сценарят с режима на тока е малко вероятен и до него може да се стигне само при голяма ескалация на енеригйната криза. Британските медии припомниха незабавно, че по време на кампанията за премиер на страната Лиз Тръс обеща, че няма да има режим на тока.

Германците бяха предупредени, че са използвали твърде много газ

Потреблението на газ миналата седмица се е увеличило твърде много според Федералната мрежова агенция. Това се дължи на факта, че частните домакинства и малките търговски клиенти са консумирали средно значително повече от обичайното за този период в предходните години, съобщава "Тагесшау".

Въпреки енергийната криза, миналата седмица домакинствата в Германия са консумирали повече газ от средното.

"Ситуацията може да стане много сериозна, ако не намалим значително потреблението на газ", предупреди ръководителят на Федералната мрежова агенция Клаус Мюлер.

Според данните на регулатора, потреблението на газ от домакинствата и по-малките търговски клиенти през 39-ата календарна седмица е било 618 гигаватчаса, което е с почти 10% повече от средното ниво на потребление от 564 гигаватчаса за същия период през 2018-2021 г.

По данни на Федералната мрежова агенция, потреблението на промишлени клиенти миналата седмица е било само с 2% под нивото от предходните години - 1370 гигаватчаса. Въпреки това потреблението им вече не спада толкова силно, колкото в миналото.

Германия едва ли ще успее да избегне извънредна ситуация с природния газ през зимата, ако не постигне поне 20-процентни икономии в частния, търговския и промишления сектор, подчертава Мюлер: "Потреблението на природен газ също нарасна твърде много миналата седмица."

Франция обяви национален план за икономия на енергия

Франция обяви национален план за икономия на енергия, в който се залага на изключване на осветлението и по-ниски температури в помещенията. Целта е да не се допусне енергиен срив през зимата.

Френската ядрена енергетика се бори с намаляване на мощностите заради принудителна подръжка на стареещите реактори. До 2024 година енергийната консумация във Франция трябва да бъде намалена с 10 процента спрямо равнищата от 2019 г. По-далечната цел е въглеродна неутралност до 2050 г. чрез намаляване на енергийната консумация с 40 на сто, съобщава БНТ.

"В крайна сметка е необходима промяна в поведението ни. Да се върнем към това, което нашите баби и дядовци са правили много успешно: мерки, продиктувани от здравия разум, събирането на отпадъци, усет за стойността и скъпоценната природа на тази енергия", заяви Аниес Пание Рюнашер - министър на енергетиката на Франция.

Правителството ще даде пример като подържа температура от 19 градуса в обществените сгради и до 18 по Целзий в дните, когато мрежата е натоварена. Сред другите мерки са намаляване използването на топла вода в тоалетните и насърчаване на работата от вкъщи.

Въвежда се ограничение на скоростта до 110 километра в час за държавните служители, които управляват правителствени автомобили. Кабинетът е заделил близо 800 милиона евро за енергийна ефективност на бита. Пакетът включва 9 хиляди евро на домакинство за преход от газов бойлер към по-икономичните термопомпи.