Министърът на енергетиката Александър Николов дължи ясни отговори на обществото. Заплашени сме "Булгаргаз" да сключи договор за доставка на 500 млн. куб. м. втечнен газ на изключително висока цена. И всички действия, които се предприемат през последния месец по енергетиката, ни карат да се плашим, че някой иска да съсипе "Булгаргаз" в този му вид, за сметка на доставка на скъп газ за икономиката. Казвам го сега и ще го повторя, когато една шайка безбъдници тръгнат за "оттатък". Това коментира лидерът на АБВ Румен Петков.

Принуден съм да информирам министъра за фактите, каквито са. На 3 февруари (четвъртък) от 9 часа сутринта новото ръководство на "Булгаргаз" управлява компанията (някой го е излъгал, че са влезли чак в петък). Но това е дребнотемие.

28 януари, петък, по общественодостъпна информация от газов хъб "Балкан" имаме продадени всичко под 6000 мегаватчаса. Понеже министърът се колебае между мегават и мегаватчаса, това е 570 500 м2 газ. Т. е. излишъците от тогава, до следващия петък, са се увеличили десет пъти.

2 февруари са продадени 2000 мегаватчаса.

3 февруари - встъпването в длъжност на новото ръководство - са продадени 10 000 мегаватчаса на газов хъб "Балкан".

4 февруари - 12 000 мегаватчаса.

5 и 6 февруари - по 30 000 мегаватчаса (минимум чиста печалба 1,8 млн. евро).

Петков зададе към енергийния министър няколко въпроса:

Кой и как определи цената от 150 лева на мегаватчас (за сведение на премиера, за първи път в света цял ден на борсата цената е една и съща - 150 лева на мегават)? И някой трябва да обясни този феномен.

Остава впечатлението, че купувачите са определяли цената, а не продавачите. Това също е лесно проверимо и очаквам с нетърпение и надежда да бъда опроверган.

Защо не насищаме хранилището в Чирен, а продаваме нашия евтин газ на братята румънци (газът в България е най-евтин в Европа - 55 евро на мегаватчас, в Румъния достига 100 евро на мегаватчас. Кои са милионерите, това знае министърът и новият шеф на "Булгаргаз").

Министърът потвърди, че източват "Чирен". Защо не промени заявката за съхранение, а позволи източването? Къде е програмата за съхранение при извънредни ситуации, с които ни плашат постоянно, в т.ч. и на първо място министър-председателят?

Тези въпроси имат своите ясни отговори, но министърът ги дължи на обществото. И ако не ги даде той, ще трябва да ги дадем други хора. Не защото влизаме в сговор с някой, а защото се борим за интереса на българските граждани и българската икономика.

P.S. Никога не съм бил вицепремиер и категорично отхвърлям номинацията, която ми беше направена от Александър Николов. Не защото той не познава нашата история, а защото аз съм човек, който не желае нищо в бъдеще.