"Няма заведен иск от страна на Русия. Става въпрос за доставка април, за която има плащане и в момента водим спор за сравнително малка сума дали е надплатено, и дали трябва да ни върнат средства. Изпратиха искане за доплащане на газ, който според тях са доставили, а ние не сме доплатили. Тази преписка върви от април, последното, което получихме от тях са инструкции за това, че може да се плати в евро. Нашият отговор е, че сме надплатили сума, която искаме те да ни възстановят, заяви служебният енергиен министър Росен Христов в предаването "Лице в лице".

Той коментира и защо е освободил Александър Николов от поста му директор на АЕЦ "Козлодуй". "Става въпрос за съмнения с договори с фирми, които представляват защитаване на определени интереси и съмнения за свързани лица", каза Христов.

"За Александър Николов имаше доклади в министерството, аз още на втората седмица от встъпването си в длъжност направих промяна в ръководството и той беше освободен. Тогава доста медии и политици се обявиха в негова защита, но моето решение е било правилно. В тези доклади имаше информация за свързани компании, прокарване на интереси, това което са и обвиненията в "Магнитски". Тези доклади бяха изпратени до много служби, но учудващото е, че предишното управление не е предприело необходимите мерки", заяви Христов.

"Много е лошо, когато енергетиката се смесва с политика. То е корупция с политическа протекция. Трябва нещата да се гледат експертно", добави той.