Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и руският му колега Владимир Путин се включиха чрез видеоконферентна връзка в церемонията по полагането на основите на четвъртия, и последен, 1200-мегаватов реактор на първата египетска атомна електроцентрала "Дабаа", съобщи в. "Иджиптшън газет".

АЕЦ "Дабаа" е един от най-важните проекти за развитието на икономиката и енергетиката на Египет, заяви Путин. По думите му Русия подготвя необходимите за бранша кадри.

Руският държавен глава отправи официална покана към Ас Сиси за участие в срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в град Казан през октомври. Той изтъкна, че активираното в началото на годината членство на Египет в блока предоставя нови възможности за северноафриканската държава.

Египетският президент от своя страна посочи, че страната му пише нова история чрез осъществяването на мечтата за собствена АЕЦ. Добавянето на атомната енергия към другите енергийни ресурси на Египет е важно за посрещането на увеличаващото се търсене на електрическа енергия, добави той.

Съоръжението до град Ел Дабаа, на брега на Средиземно море на около 250 км западно от Александрия, се изгражда от руската корпорация "Росатом". Египет и Русия подписаха споразумение за осъществяване на проекта през 2017 година, а строителните работи започнаха през юни 2022 година.

Плановете за развитие на ядрена енергетика в Египет започва десетилетия по-рано. Проектът "Дабаа" е част от ядрената програма на арабската република, съставена през 1954 година, според сайта "Пауър текнолъджи" (power-technolgy.com). Мястото за строителството е избрано през 1983 г., а решението за изграждането на централата е взето през октомври 2007 г.

Според плановете централата ще заработи с пълния си капацитет от 4800 мегавата до 2030 година. Неин собственик ще бъде Управлението за атомни електроцентрали на Египет (NPPA).

Москва определя проекта като най-значимия пример за руско-египетско сътрудничество след Високата асуанска язовирна стена през 60-те години на миналия век. Русия финансира около 85 процента от строителството чрез заем от 25 милиарда долара с три процента годишна лихва. Изплащането със срок 22 години се предвижда да започне през 2029 година.