Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) си е поставила вътрешен срок до края на месец март 2024 г. да има решение за горивото на американската компания Westinghouse, което трябва да бъде заредено в пети блок на АЕЦ "Козлодуй" в рамките на преходния процес. Всичко обаче е в зависимост от това дали от централата ще бъде осигурена необходимата информация навреме.

Вече е време и френската компания "Фраматом" да заяви намеренията си пред ядрения регулатор. Това коментираха експертите от българския ядрен регулатор. В същото време председателят на АЯР бе ясен: независимо от поставения срок, положително решение ще има само при пълни гаранции за безопасността.

"В Агенцията за ядрено регулиране работим по предадените документи за въвеждане на горивото на американската компания Westinghouse на пети блок на АЕЦ "Козлодуй", каза Елизабет Цветанова, директор на Дирекция "Анализ на безопасността". Тя напомни за проведената обществена поръчка за определяне на външен изпълнител за извършване на независим преглед и оценка и огласената официална информация. "Договорите са сключени. Обособени са четири позиции. Проведени са срещи с изпълнителите, така че те да работят паралелно с експертите от ядрения регулатор", каза Цветанова.

"Имаме първи впечатления. Там, където се появяват някакви проблеми, или неяснота, несъответствия изпращаме запитвания с писма, така че възможно в най-кратко време да бъдат отстранени. Всичко зависи от експедитивността на колегите. От това, дали ще успеят максимално бързо да отстранят бележките по пропуските за преглед на обосновката. Сами разбирате, че при такъв голям обем на информацията винаги ще има нещо напълно неясно, неточно и винаги се влиза в такъв диалогов режим, за да бъде отстранено всичко, неясно", каза Цветанова.

Прегледът от страна на АЯР по думите й обхваща, "както тези, така наречени преходни кампании, когато ще има смесено гориво (американско и руско, една четвърт ) така и редовните кампании, когато блокът ще работи само с гориво на американската Westinghouse" . Самият период на една смесена кампания е достатъчно дълъг - четири години.

"Вече върви процес по задаване на въпроси и отговори. Понякога има задание. Понякога въобще нямаме забележки. Вече имаме впечатлението, че ще има допълнителни въпроси и искания за допълнителни документи за изпълнителите, които сме наели за експертизата", уточни от своя страна председателят на АЯР Цанко Бачийски. В същото време изрази увереност в сериозността и възможността на компаниите, определени за експертизата и уточни, че оценката трябва да е готова до шест месеца.

Независимо от това, председателят на ядрения регулатор беше непоколебим, че разрешение за използването на американско ядрено гориво на пети блок на централата ще има само тогава, когато има пълно убеждение за безопасност.

"Това, което говорят април-май, може да е и през август. Когато сме убедени, че горивото е безопасно, тогава. Нас не ни интересува дали този блок ще работи или не. Нас ни интересува това гориво безопасно ли е. Ще чакат, докато не се произнесем. Всичко зависи от това, какво е качеството на документацията, а тази документация ние я разглеждаме от гледна точка на това, което казаха и колегите - гаранции. Има заложени експлоатационни модели. Искаме да видим това гориво, какви експлоатационни предели има. Не може да сложиш едно гориво и да не знаеш какво да очакваш от него и докъде може да го експлоатираш. Операторът трябва да знае каква е дълбочината на изгаряне, а и редица други неща, както и дали са обосновани", заяви той.

Цветанова от своя страна посочи, че са преизчислени всички сценарии, които са предвидени в отчета за оценка на безопасността по проекта, а голям обем от основната част на анализа е дадена за външна експертиза. "Тоест, трябва да се потвърди какви са критериите за безопасност", допълни тя. На практика регулаторът се нуждае също така и от достатъчно запас от време.

Въпреки така прозвучалите резерви Цанко Бачийски смята, че друг вариант за гориво едва ли ще бъде търсен от оператора.

В този връзка обаче стана ясно, че графикът на ядрения регулатор е доста напрегнат, а процеса по одобрение на американското ядрено гориво е бил изтеглен напред спрямо първоначалните намерения за зареждане през 2025 година. За това принос има отпускането на средства от страна на Министерски съвет.

Според експертите на АЯР, в момента, освен това се осъществява и смяна на руската програма за вътрешнореакторен контрол, която трябва да протече на три етапа. Засега идеята е това - двете системи да работят поотделно да поддържат съществуващата, която да работи паралелно с американката система. Руското и американското гориво, както вече бе споменато се предвижда да работи в рамките на преходния период четири години. От ядрения регулатор разчитат на добра експертиза от страна на украинските експерти. Все пак операторът е този, който ще реши на кои от критериите да вярва.

Иван Горинов от АЯР, който се позова на досегашните процедури по лицензиране на руското ядрено гориво беше категоричен, че регулаторът има опит и ще се справи.

Засега идеята е двете системи да работят поотделно да поддържат съществуващата, която да работи паралелно с американката система. Разчита се на добрата експертиза на украинските ядрени експерти.

В допълнение от ядрения регулатор уточниха, че се подготвя разрешение за съхранение горивото на Westinghouse на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и в края на тази година, или началото на годината такова ще има. По договор Westinghouse трябва да осъществява доставки 10 години и ще могат спокойно да доставят това гориво и да го съхраняват на площадката. Разрешението се издава седмица преди осъществяване на самия превоз, казаха експертите .

Малко по-различно стоят нещата, ако все пак обаче американското гориво не получи разрешение през планирания период за пети блок. Тогава операторът ще трябва да реши какво да прави. Дори само хипотетично е допустимо зареждане с руското горивото, което сега се ползва за шести блок (ТВСА12) и, за което има осигурени доставки до 2032 г. Неясно е защо американската Westinghouse не е предвидила подобна възможност. Ако тази, засега само хипотетична възможност остане единствена, то тогава Westinghouse е ще трябва да изчака още четири години.

По отношение на горивото на "Фраматом" за шести блок на централата, от АЯР очакват експертите от централата да дадат заявка и вече се говори за предстояща среща през есента на тази година.

Председателят на АЯР Цанко Бачийски от своя страна определи като правилна стратегията на Европейската агенция по доставки и в частност визията, че не трябва да има само един производител на гориво. "Както виждате вече става все по-трудно, а това трябва да се вземе предвид. Дори е правилно единият блок да бъде оставен за неруско гориво. Ситуацията е променена. Вижда се, че всичко може да се случи и доставките да не дойдат. Може да бъде взето политическо решение за санкции, например. Тоест, съвсем правилно е да имат друг тип гориво", заяви Бачийски.

3e-news.net