Eнергийните министри на проядрено настроените държави членки на ЕС препотвърдиха ключовата роля на ядрената енергия за гарантиране на стабилността и устойчивостта на електроенергийната мрежа на целия европейски електроенергиен пазар. Според изразеното от тях мнение ядрените технологии и възобновяемите енергийни източници се допълват взаимно за постигане целите на ЕС в областта на климата и енергийната сигурност.

Испания - ротационен председател на ЕС, събра на неформална среща във Валядолид министрите на околната среда и енергетиката на държавите членки.

Проядреното лоби включва Франция, България, Хърватия, Чехия, Финландия, Унгария, Нидерландия, Румъния, Полша, Словения, Словакия и Швеция, а Белгия и Италия участват като наблюдатели. Министрите на тези държави подготвиха съвместен документ до ЕК - "Нова стратегия за използване на ядрената енергия в Европейския съюз", в който призовават за адекватно признаване и подкрепа на ядрената енергия.

Принципът на технологична неутралност и суверенното право на държавите членки да определят своя енергиен микс следва да бъдат надлежно взети предвид в европейските политики, се казва в документа.

Българският министъра на енергетиката Румен Радев обсъди с комисаря по енергетиката Кадри Симсон преработването на Плана за възстановяване и устойчивост и Териториалните планове за справедлив преход на България.

Правителството полага всички усилия да навакса завареното изоставане по националния План за възстановяване и устойчивост (ПВУ), така че второто плащане за България да бъде възможно до края на годината. Това каза министър-председателят акад. Николай Денков при срещите си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в края на юни в Брюксел.

А пред БТА бившият зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева каза, че ако до края на годината не бъдат предприети всички действия по предаване на Териториалните планове, рискуваме част от тези пари да не достигнат до инвестиционните възможности в регионите.

С държавния секретар на Германия Свен Гиголд и държавния секретар по енергетика и климат на Португалия Ана Фонтура Гувея министър Радев обсъди обмяната на добри практики и възможности за развитие на сътрудничеството в областта на зеления водород. Акцент бе поставен върху ключовата роля на водорода за повишаване сигурността на енергийните доставки в ЕС и електрификацията на сектора. Във връзка с това и с оглед развиването на водородния пазар, с ключово значение беше очертана необходимостта да бъдат привлечени повече инвестиции и да бъдат използвани възможностите на съществуващата инфраструктура и свързаност в ЕС.